Buzău: Angajaţii Maternităţii, forţaţi să cumpere medicamente din banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Angajaţii Maternităţii, forţaţi să cumpere medicamente din banii lor
Buzău: Angajaţii Maternităţii, forţaţi să cumpere medicamente din banii lor

Criza medicamentelor din spitale începe să se cronicizeze iar necesităţile afectează nu numai buzunarele pacienţilor ci şi pe cele ale angajaţilor din spital.

 
Viaţa gravidelor din Buzău care aşteaptă să aducă pe lume un copil depinde de un medicament indispensabil într-o sală de naşteri. Oxitocinul, folosit pentru declanşarea contracţiilor, a dispărut din farmacia maternităţii în urma cu un an. De atunci, medicii şi moaşele îl cumpără din farmacii pentru a nu pune în pericol viaţa pacientelor.

Cauza lipsei medicamentului din Maternitate este anularea licitaţiei în baza căreia trebuia făcută aprovizionarea.
Indicaţiile din prospectul medicamentului arată clar cât de important este oxitocinul : “pentru inducerea şi menţinerea travaliului, sau când sarcina implică riscuri majore pentru mamă şi copil; pentru expulzia placentei şi controlul hemoragiilor după naştere dar şi în operaţia cezariană”.

Cunoscând riscurile care pot apărea, medicii ginecologi din Maternitate, în funcţie de cunoştinţele pe care le au la farmacii îşi cumpără cât de mult pot. “Nu poţi trimite pacienta care abia se ţine pe picioare să îşi cumpere acest medicament. Apoi, nu sunt multe farmacii care eliberează oxitocină, pentru că nu este profitabil pentru ele. Norocul e că nu costă foarte mult, doar 7 lei pentru 5 fiole”, a declarat medical Muşat Doboş, directorul Maternităţii.

Nu mai există furnizori de oxitocină
Farmacista Maternităţii spune ca nu amai văzut Oxitocin de aproape un an. A încercat în repetate rânduri să afle de la depozitul spitalului judeţean care este cauza. “Sunăm frecvent la depozitul farmaceutic de la Spitalul Judeţean , dar ni se spune de fiecare dată că nu s-a prezentat niciun furnizor la licitaţia pentru acest medicament”, ne-a declarat Adriana Drâmbă, farmacistul Maternităţii Buzău.

În sălile de naşteri asistentele şi moaşele umblă cu fiolele de oxitocin cumpărate din salariu, în buzunar, iar atunci când pacientele necesită administrarea medicamentului îl folosesc fără să ezite, gândindu-se că trebuie să salveze două vieţi: pe a mămicii şi pe cea a bebeluşului.

Distribuitorul naţional de Oxitocin are probleme
Oxitocinul este un medicament inventat în anii ‘60 tocmai pentru a reduce numărului deceselor cauzate de complicaţiile apărute la naştere. Singurul producător din ţară al medicamentului, compania Zentiva, se pare că are probleme financiare serioase, fiind în pragul falimentului, motiv pentru care nici în depozite nu se mai găseşte.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite