Măsură antifurt la Spitalul Judeţean Buzău: se desfiinţează bucătăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La bucătărie au rămas câte trei angajate pe tură
La bucătărie au rămas câte trei angajate pe tură

La spitalul judeţean Buzău se fură ca-n codru. O recunoaşte chiar managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti, care acuză personalul bucătăriei că fură alimente în cantităţi foarte mari, producând pagube în bugetul instituţiei. Pentru că nu are cum să stopeze prostul obicei al angajaţilor, conducerea spitalului a decis să contracteze o firmă de catering care să înlocuiască bucătăria spitalului.

Managerul Spitalului Judeţean a pus recent tunurile pe angajaţii bucătăriei, pe care îi consideră gaura neagră a unităţii medicale. Agenţii firmei de pază au înmulţit controalele şi au înăsprit filtrele de la poartă iar rezultatul a venit să confirme o mai veche bănuială: bucătăresele şi oamenii de serviciu pleacă cu portbagajele pline cu alimentele destinate bolnavilor.

„Le-am prins cu portbagajele pline cu conserve, carne, pâine, zahăr, paste făinoase. Au tot felul de metode de a ascunde bunurile. În ultima vreme, după ce a venit poliţia, au mai rărit furturile”, a declarat  Jenel Stănciulescu, şef tură firma de pază a spitalului.
„Una dintre bucătărese mi-a spus după ce am întrebat-o de ce fură că nu se poate abţine. Vă daţi seama că asta a fost o obişnuinţă pentru ele”, a precizat medicul Dorel Nicolescu, managerul spitalului Judeţean Buzău.

Patru bucătărese au fost concediate disciplinar iar acum au rămas să le facă mâncare celor 600 de pacienţi ai spitalului buzoian şase femei, câte trei pe tură. Se plâng că sunt puţine şi neagă că în bucătăria spitalului s-ar fi întâmplat ilegalităţi.

„A fost o verificare făcută de conducerea spitalului, un examen, şi fetele cu rezultate slabe au fost mutate pe alte secţii ale spitalului, nu au fost date afară definitiv. Doar de o fostă colegă, venită de la Maternitate, am auzit că a fost prinsă cu alimente şi i s-a făcut dosar penal. Aici nu se fură”, a declarat Nina, una dintre bucătărese.

Conducerea spitalului nu mai poate concedia nici măcar o persoană din bucătărie, întrucât nu poate face alte angajări şi astfel ar rămâne cu personal insuficient. A găsit însă altă metodă de a scăpa de gaura neagră a spitalului şi anume închiderea bucătăriei şi atribuirea serviciului de alimentaţie unei firme de catering.

„Am pus nişte experţi contabili să ne facă un calcul al cheltuielilor şi am ajuns la concluzia că serviciul externalizat ar fi mai ieftin decât cu bucătăria proprie. Acum raţia zilnică a unui bolnav ajunge la 6,08 lei iar o cu o firmă de catering, la 5,4 lei, deci mai ieftin”, a declarat medicul Dorel Nicolescu.

Demersul de externalizare va dura însă mai multe luni, deoarece mai întâi trebuie obţinut avizul Consiliului Judeţean, autoritatea de care aparţine unitatea spitalicească. Apoi, trebuie organizată o licitaţie pentru desemnarea firmei de catering. Până atunci, agenţii de pază nu trebuie să slăbească nicio clipă vigilenţa, la ieşirea bucătăreselor din tură.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite