Mărul guvernamental ajunge şi la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Buzău au mâncat deja câte patru mere
Elevii din Buzău au mâncat deja câte patru mere

Buzăul este unul dintre puţinele judeţe în care programul „Mărul în şcoli” a debutat cu succes la 1 noiembrie. Fructele care cântăresc între 90 şi 150 de grame fiecare provin dintr-o livadă din comuna Podgoria şi ajung în mâinile elevilor în ultima pauză dinaintea terminării orelor.

Spre deosebire de majoritatea colegilor din ţară, elevii din Buzău au consumat deja din merele oferite de stat începând cu această săptămână. La şcoala numărul 2 „Nicolae Titulescu”, de exemplu, micuţii primesc fructele înainte de terminarea orelor, în ultima pauză, pentru a nu le consuma împreună cu laptele şi cornul. “Copiii sunt foarte încântaţi că primesc fructe. E foarte important acest supliment alimentar pentru copii pentru că de multe ori noi toţi mâncăm nesănătos iar consumul unui fruct proaspăt pe zi este sănătate curată”, ne-a spus profesoara Mihaela Mihalache de la Şcoala Titulescu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că programul funcţionează ca la carte în Buzău deoarece au fost respectate condiţiile şi termenele licitaţiei pentru desemnarea distribuitorului de fructe. „Pe 10 august am organizat licitaţia cu deschiderea ofertelor, iar cele două firme selectate s-au departajat între ele în urma licitaţiei electronice. Societatea desemnată a fost SC Clepsidra Comaliment SRL Râmnicu Sărat, preţul ofertat fiind de 24 de bani fără TVA, per unitate, tarif care include aprovizionarea produselor dar şi toate serviciile aferente livrării lor către elevii din clasele I-VII”, a declarat Cătălin Botezatu, şef birou licitaţii.

Mere pentru 37.000 de elevi

Conform contractului, merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, fără materii străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate în exces, fără miros sau gust străin şi rezistente la transport şi manipulare. Distribuitorul râmnicean preia merele de la o fermă din comuna buzoiană Podgoria, „Paradisul Înflorit”, şi este obligat să le livreze proaspete în şcoli.

Responsabilii din unităţile de învăţământ au, la rândul lor, obligaţia să depoziteze fructele în spaţii igienice, până la următoarea aprovizionare. „Prin contract a fost stabilit un grafic cu distribuţie bisăptămânală în localităţi aflate la distanţă mai mică de 50 de kilometri şi săptămânală, la comune mai îndepărtate”, a precizat Cătălin Botezatu.

Peste 37.000 de elevi din judeţul Buzău din clasele primare şi gimnaziale primesc câte un măr, timp de 96 de zile, până pe data de 15 martie 2011.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite