Maria Popa, un alchimist al Mileniului 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit să descifreze tainele chimiei după ce profesorii de la Liceul Haşdeu au remarcat uşurinţa cu care se descurcă la orele de limbă latină şi i-au recomandat mai în glumă mai în serios să urmeze cariera de farmacist.

Este povestea farmacistei Maria Popa, omul cunoscut de mai toţi buzoienii pentru formulele pe care le prepară de zeci de ani după reţetele celor mai celebri medicii pediatri pe care i-a avut urbea.
„Am păstrat formulele pe care cei mai buni medici din Buzău le-au indicat zeci de ani pentru tratarea diverselor afecţiuni. Avem pacienţi care vin şi din alte judeţe pentru preparatele produse ca de exemplu în combaterea colicilor pentru copii, formulă pusă la punct de doctorul Pavel, un renumit pediatru. La fel de celebră este şi crema antiacneică Roxana indicată adolescenţilor, despre care spun că este copilul meu”, mărturiseşte Maria Popa

Maria Popa spune că a pornit să studieze chimia la indicaţiile profesorului de franceză: „La o oră de franceză profesorul ne-a întrebat pe fiecare ce vrem să facem în viaţă. Când a venit rândul meu şi-a adus aminte de relaţia specială cu profesoara de latină. Având în vedere că la Facultatea de Farmacie toate denumirile sunt în primul rând şi în latină, atunci dânsul mi-a sugerat că trebuie să devin farmacist. Această idee m-a cucerit şi din acel moment am început să învăţ chimia”.

Deşi a terminat secţia umană  a Liceului Haşdeu, care nu includea studiul chimiei organice, Maria Popa povesteşte că nu s-a dat bătută şi a devenit autodidact. „Timp de 3 ani am învăţat singură chimia organică pentru că mi-am dorit foarte mult să intru la farmacie. L-am rugat pe profesorul Dumbravă de chimie să mă primească şi pe mine la câteva ora ca să pun bazele de studiu. Am ajuns să stăpânesc bine această disciplină pentru ca apoi visul mi se îndeplinească după ce am intrat la Facultatea de Farmacie”, povesteşte Maria Popa
Maria Popa lucrează de trei decenii în aceeaşi farmacie de pe bulevardul Unirii. Deşi războiul cu marii producători este foarte dur, ea spune că a preferat să menţină şi tradiţia de laborator pentru a nu ajunge un simplu comerciant.

„Fiecare după ce s-a privatizat a avut în calcul numai partea de vânzare a medicamentului de pe raft. Eu am păstrat această tradiţie chiar dacă am avut probleme din partea unora care mă acuzau că fac prea multe preparate deşi această activitate nu generează profit. Nu vreau să ajung un simplu comerciant. Pe lângă pasiunea mea de a sta în laborator mai cred că avem o datorie şi faţă de bolnavi”, mai spune Maria Popa.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai nevoie ca să  ajungi un bun farmacist?
„ Pe lângă har această meserie trebuie abordată de la început cu foarte mare seriozitate. Trebuie să stăpâneşti foarte bine legislaţia, partea de preparate de laborator şi apoi vânzarea la ghişeu. Este o meserie destul de riscantă şi de aceea trebuie să fim mereu foarte atenţi când eliberăm un medicament tipizat sau un preparat”

Vor dispărea farmaciile tradiţionale?
„Nu cred dar oricum e foarte greu de spus. Eu deocamdată fac parte dintre cei care supravieţuiesc în lupta cu companiile mari. Trebuie să ştii cum să te păstrezi.Trebuie să ştii să lupţi şi să ştii ce vrei. Trebuie să pui meseria mai presus de profit. Eu nu m-am gândit niciodată cât câştig la o reţetă. Trebuie să ne păstrăm respectul faţă de pacient şi aşa vom supravieţui”

Ce-i place?
„Îmi place foarte mult să mă uit la televizor când am timp. Îmi place să-mi petrec timpul liber la casa de la ţară.Îmi place să fiu foarte infromată pe linie profesională.Îmi plac foarte mult călătoriile. Când am avut ocazia am vizitat zone încărcate de istorie şi de cultură. Îmi place foarte mult teatrul”

Ce nu-i place?
„Nu-mi place să deranjez oamenii în general.Nu-mi place partea rea a vieţii de genul scandalului sau a durerilor provocate de atitudinea semenilor noştri.Nu-mi place să văd oameni în suferinţă.Nu-mi place societatea din ziua de astăzi dar trăiesc totuşi cu speranţa că se mai poate face ceva”

Profil
Născută la Buzău pe data de 5 septemrbie 1955, la Ulmeni judeţul Buzău.
Absolventă a Facultăţii de Farmacie din Iaşi
Căsătorită doi copii studenţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite