Mănăstirea Poiana Mărului rămâne pe teritoriul judeţului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-a pronunţat în privinţa litigiului dintre autorităţile judeţelor Buzău şi Vrancea , privind trasarea hotarului dintre comunele Bisoca (Buzău) şi Jitia (Vrancea). Potrivit prefectului de Buzău, cele peste şapte hectare de teren, pe care se află Mănăstirea Poiana Mărului, rămân pe teritoriul judeţului Buzău.

„Anul acesta, nu au apărut modificări în ceea ce priveşte hotarele interjudeţene. În urmă cu două săptămâni, am fost înştiinţaţi de ANCPI că problema Poiana Mărului s-a rezolvat şi rămâne judeţului Buzău”, a declarat Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău.

Mănăstirea Poiana Mărului, situată la graniţa dintre două provincii istorice, a deschis demult cutia Pandorei.  Securea războiului purtat  secole de-a rândul prin documente de localităţile limitrofe, Bisoca din judeţul Buzău şi Jitia din judeţul Vrancea, a fost dezgropată în ultmii ani de pretenţiile vrâncenilor de a muta hotarul astfel încât mânăstirea Poiana Mărului să le aparţină. Deşi conflictul nu are decât o miză spirituală, niciuna din părţi nu a dorit să cedeze.

La negocierile purtate la începutul acestui an, autoruităţile din cele două judeţe au venit înarmaţi cu hărţi şi documente din a doua jumătate a secolului al 18-lea doar-doar să aibă câştig de cauză. Rând pe rând, primarii celor două localităţi vecine şi rivale, Jitia şi Bisoca, şi-au expus argumentele pentru a convinge specialiştii în măsură să tranşeze conflictul, că dreptatea e de partea lor. În fapt, comuna Jitia cere pe lângă schitul Poiana Mărului şi chiliile călugărilor şi terenul administrat de mânăstire, în total peste şapte hectare şi jumătate. Disputa teritorială s-a purtat la sediile oficiilor de cadastru si publicitate imobiliară din Vrancea şi apoi Buzău unde, ca mediatori, subprefecţii celor două judeţe au încercat să pună capăt litigiului mai ales că nu există nicio miză materială.

Hărţile cadastrale vechi, găsite în arhive, dovedeau că hotarul dintre judeţe a fost când de partea vrâncenilor incluzând mânăstirea Poiana Mărului, când de partea buzoienilor. Cert este că singurele măsurători topografice au fost făcute doar de armată iar în baza acestora Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară Buzău a emis şi titluri de proprietate, pe când cel din Vrancea, nu.

Manastirea Poiana Marului a fost ridicata in prima jumatate a secolului al 18-lea de staretul Vasile cu cheltuiala domnitorului Constantin Voda Mavrocordat. Despre acest asezamant monahal, parintele Staniloaie spunea ca are o importanta deosebita pentru ortodoxia de pretutindeni.Ctitorul manastirii a fost canonizat in 1995 si se afla printre  sfintii  calendarului ortodox ca sfantul Vasile de la Poiana Marului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite