Mădălina Burlacu, eleva expertă în mecatronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Şcolar Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău şi-a completat recent colecţia de destincţii cu o medalie de bronz la Olimpiada naţională de mecatronică şi trofeul care-i certifică statutul de Şcoală Europeană. Eleva Mădălina Burlacu este unul dintre cei care au clădit piedestalul pe care a urcat liceul Filipescu.

Mădălina Mirela Burlacu este în clasa a XI-a, la profilul “mecatronică”, unde învaţă  cu pasiune, informatica, mecanica şi electronica, pe lângă disciplinele tradiţionale. Este eleva model a liceului, fapt confirmat de rezultatele şcolare de la sfârşit de an, cele mai bune din generaţia sa, dar şi de poziţia de lider al consiliului elevilor. 

Pasiunea ei pentru materiile practice a fost recompensată zilele trecute, la Olimpiada Naţională  la Disciplinele din Aria Curriculară “Tehnologie”, de la Timişoara, devenind al treilea technician mecatronist dintre liceenii României. “La proba scrisă am luat 9,80, cea mai mare medie, iar la cea practică, 8,88. Punctul forte au fost proiectarea în AutoCAD şi tehnicile de măsurare cu şublerul şi micrometrul. Doamna inginer Emilia Dimitriu s-a ţinut de capul meu cu teancuri de cărţi, sfaturi, şi mă bucur că nu a făcut-o în zadar”, spune eleva.

Mădălina Burlacu se consideră  o fire practică şi de aceea învaţă cu drag materiile tehnice. Olimpica la mecatronică şi-a băgat nasul în tot ce a însemnat proiect extraşcolar, în cadrul Liceului Filipescu. Se mândreşte că a contribuit, alături de alţi colegi şi dascăli, la promovarea liceului în elita instituţiilor de învăţământ. “Săptămâna trecută am primit de la domnul ministru Funeriu trofeul care ne certifică statutul de Şcoală Europeană, pe care l-au mai primit doar patru unităţi de învăţământ din Buzău. A contat şi un proiect pe care l-am realizat împreună cu colega mea, mai précis un film despre obiceiurile românilor, care a fost publicat pe site-ul programului Comenius 2009”, povesteşte Mădălina.

Nu este diferită de ceilalţi adolescenţi, doar că îşi tratează priorităţile cu o altă rigoare. Îi place să se implice în acte de voluntariat, pentru a se hrăni cu satisfacţia că este utilă celorlalţi. “Din clasa a noua m-am implicat într-un parteneriat cu Centrul de Copii numărul 2, prin care îi scoatem pe micuţii abandonaţi aici în parc, la film, le dăam ciocolată. Mai merg la Fundaţia pentru Tineret, unde, prin educaţie nonformală, ne învaţă lucruri utile vieţii, altfel decât la şcoală”, spune Mădălina Burlacu.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce ai ales o disciplină  tehnică? “Cred că tata este vinovat de această opţiune pe care am luat-o, fiind mecanic. Când eram mică, vroiam să  mă fac poliţistă. După aceea, în clasa a opta, eram convinsă să dau la medicină. Acum vreau să mă fac inginer, mai ales că rezultatul la olimpiadă mi-a dat un imbold. Oricum, locul trei îmi asigură intrarea fără examen la Politehnică”.

Ai şi alte aptitudini? “Îmi place mult să desenez, am talent şi mulţi chiar mă întreabă de ce nu am ales un liceu de artă. De mică, desenam în creioan personaje din desenele animate japoneye, Manga, Anime, apoi desenam natură statică, adică nişte maimuţoi de pluş pe care îi aranjam eu. Am luat apoi cursuri de design vestimentar şi încă mai desenez rochiţe”.

Ce îţi place? “Îmi place foarte mult să socializez, să fac conversaţie. Îmi place să mă plimb în parc cu cea mai bună prietenă  a mea, colega mea de bancă, să jucăm tenis în aer liber şi fotbal. Sâmbăta şi duminica ne întâlnim zece fete pe un miniteren din faţa liceului şi jucăm fotbal iar unii băieţi se opresc şi ne fac galerie”.

Ce nu îţi place? “Nu îmi place ipocrizia, nu îmi plac oamenii cu două feţe, care te bârfesc pe la spate. Consider că e ceva înjositor. Nu îmi place că oamenii din oraş au foarte multe fiţe şi au obiceiul de a te judeca doar după aparenţe. Li se întâmplă foarte mult adolescenţilor să pună etichete superficial, fără să vadă omul şi în interior”. 

Profil

Născută pe data 7 februarie 1992, în municipiul Buzău

Ocupaţia – elevă  la Grupul Şcolar Tehnologic “Dimitrie Filipescu”

Familie – o soră

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite