MĂRTURIE DE DASCĂL: „Mănânc din mila copiilor, mă îmbrac de la second hand”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este declaraţia unei învăţătoare care protestează pentru că nu şi-a primit salariul pentru luna trecută. Profesorii buzoieni sunt într-o situaţie disperată. Astăzi, 80% dintre şcolile buzoiene au lacăte pe uşă. Dascălii protestează pentru că nu au primit 30 la sută din salariul pentru februarie.

Vezi cearta dintre sindicalişti şi inspectorii şcolari, după declararea grevei

În aceeaşi situaţie este şi învăţătoarea Aurelia Ioniţă. Nici ea nu şi-a primit banii din luna februarie şi spune că a ajuns să trăiască din ajutorul pe care îl primeşte de la copii.


„Sincer, am ajuns rău de tot: mănânc din mila copiilor şi mă îmbra de la second hand. Iată, am dat 25 de lei pe ghetele din picioare, 15 lei pe pantaloni şi 10 lei pe bluză. Asta e, mă îmbrac de la SH".


Cadrele didactice din judeţul Buzău au intrat în grevă după ce, mare parte din ele şi-au luat, săptămâna trecută, lefurile mai mici cu 30 la sută. Şi mai disperaţi sunt cei din localitatea Săpoca, aceştia nemaivâzând vreun ban de pe 10 februarie. Ei se plâng că nu au ce mânca şi că nu mai au cu ce să îşi plătească ratele.


Sunt dascăli care după zeci de ani de muncă au ajuns să nu mai aibă nici bani de medicamente, dar nici de pâine. Au rate de plătit, copii de întreţinut, se tem pentru viitorul, dar şi pentru prezentul lor. Nu au luat niciun ban, ceea ce i-a adus pe culmile disperării.

Sute de profesori sunt în această situaţie. Ei au luat decizia să nu mai intre la cursuri timp de o săptămână. Doar olimpicii mai vin la pregătire. Nici părinţii, nici elevii, nu sunt mulţumiţi de ce se întâmplă, dar îi înţeleg pe oamenii care le-au pus condeiele în mână.


„Nu avem bani nici de pâine!", mai spune Aurelia Ioniţă.


Aurelia Ioniţă este învăţătoare cu 35 de ani vechime şi câştigă doar 1.300 de lei. Trei sferturi din leafă , respectiv 926 de lei, o dă însă pe rate.


"Este umilitor, am ajuns după zeci de ani de învăţământ, 35 am numai eu, să cer bani de pâine copiilor, nu sunt singurul dascăl care face asta, iar medicamente, sincer, nu mai cumpărăm pentru că nu mai avem cu ce. Nu mai putem suporta situaţia", ni s-a mai plâns învăţătoarea.


"Mă îmbrac de la second hand"


Dăscăliţa încearcă pe cât posibil să apară în faţa elevilor îmbrăcată decent dar recunoaşte că de mulţi ani nu şi-a mai permis să îşi cumpere haine noi.


"Nu îmi este uşor dar recunosc că tot ce am acum pe mine este de la second-hand. Nu îmi mai permit să îmi cumpăr haine noi. Noi, dascălii ar trebui să fim un model pentru copiii. Cum să mă mai ia pe mine în serios un copil care mă vede cu pantofii rupţi", ne-a declarat Aurelia Ioniţă.


Învăţătoara şi colegii săi vor continua protestul până vineri după care urmează să se hotărască dacă se vor întoarce sau nu la catedră. Deocamdată, 80% dintre şcolile buzoiene rămân închise, ceea ce înseamnă că 163 de unităţi de învăţământ, inclusive licee, sunt în "vacanţă".


Protest cu repetiţie


Astăzi, 163 de şcoli din Buzău au porţile închise. Dascălii protestează şi nu mai intră la ore pentru că, deşi aveau o hotărâre judecătorească, nu şi-au luat integral salariile pe februarie.


Cadrele didactice din comuna buzoiană Săpoca au primit ultimul salariu pe 10 februarie. De atunci şi până acum nu au mai luat niciun leu, chiar dacă ar fi trebuit să primescă salariul pe 6 martie, iar de la al treisprezecelea salariu şi-au luat gândul de mult.


"Am vrea să ne înţeleagă cineva că suntem disperaţi. Ne sună băncile şi nu avem cu ce să plătim, nu mai avem cu ce să achităm datoriile. Nu se mai pune problema de mâncare şi haine", ne-a declarat Maria Sava, educator la grădiniţa din Săpoca.


Dascălii au restrâns cheltuielile cât au putut dar acum spun că au ajuns să nu mai aibă bani de pâine. Nu se mai pune problema să plătească abonamentul pentru microbuz ca să ajungă până la şcoală.


"Este degradant, am ajuns după 40 de ani de învăţământ să cer bani de pâine copiilor iar medicamentele nu le mai cumpărăm pentru că nu mai avem cu ce. Nu ne înţelegeţi greşit, nu ne vrem decât drepturile noastre ca să putem să ne facem treaba liniştiţi. Nu cerem nimic de la nimeni, dar suntem disperaţi şi nu mai putem suporta situaţia"
, ni s-a plâns Adrian Sava, profesor de educaţie fizică.


Profesorii şi învăţătorii încearcă pe cât posibil să apară în faţa elevilor îmbrăcaţi decent dar recunosc că nu mulţi dintre ei nu şi-au mai permis de mulţi ani să îşi cumpere haine noi. Le curăţă pe cele vechi sau îşi cumpără din magazine de mâna a doua.


Cu pantofii rupţi


"Nu îmi este uşor dar recunosc că tot ce am acum pe mine este de la second-hand. Nu îmi mai permit să îmi cumpăr haine noi. De multe ori mă gândesc că şi acelea sunt prea scumpe pentru mine. Noi, dascălii ar trebui să fim un model pentru copiii. Cum să mă mai ia pe mine în serios un copil care mă vede cu pantofii rupţi", ne-a declarat Aurelia Ioniţă, învăţător cu 35 de ani vechime.


Situaţia disperată a dascălilor se resimte şi la ore, în relaţiile cu copiii.


"De multe ori stresul nostru îl transmitem şi copiilor la clasă. Cum să stau liniştit să le predau şi să le explic dacă pe mine mă sună banca să îmi plătesc datoriile", ne-a explicat un alt profesor.


Cadrele didactice vor continua protestul până vineri după care urmează să se hotărască dacă se vor întoarce sau nu la catedră.


Comentaţi pe buzau.adevarul.ro

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite