Lungul drum de la orfelinat către Conservator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Zaharia (stânga) şi sora sa adoră să cânte colinde
Nicoleta Zaharia (stânga) şi sora sa adoră să cânte colinde

Centrele de plasament din Buzău ascund adevărate comori umane, copii talentaţi care aşteaptă să fie descoperiţi. Unul dintre aceştia este Nicoleta Zaharia, o adolescentă de 15 ani, care locuieşte într-un apartament al Protecţiei Copilului, împreună cu alţi şapte copii.

Nicoleta este vedeta micilor locatari din apartamentul Protecţiei Copilului. Locuieşte de aproape doi ani aici, împreună cu trei fraţi şi alţi patru copii, proveniţi ca şi ea din familii sărace. Când Nicoleta face repetiţii, vocea ei răsună în tot apartamentul.

„Are o voce extraordinară, este prietena mea şi ne înţelegem foarte bine. Îi mai spunem câteodată că îi deranjează pe vecini, dar cei mai mulţi o înţeleg", ne-a spus una dintre colegele ei.

Nicoleta Zaharia provine dintr-o familie cu mulţi copii, toţi talentaţi. Ambiţia a ajutat-o să urce atât cât să-i uşureze intrarea la liceul de artă, în această vară. „Cam exigenţi profesorii, dar e bine, că aşa învăţ. Dacă o să ajung bine, la conservator şi apoi interpretă de muzică populară, o să îmi ajut frăţiorii, normal", mărturiseşte Nicoleta Zaharia.

„Mă bucur că are acest talent. Cu mai multă muncă poate ne ajută şi pe noi dacă ajunge o mare vedetă. De la părinţi moştenim talentul dar ea a muncit mai mult. Mai avem o surioară mai mică, la fel de talentată la muzică, iar eu pictez icoane", spune Mihai, fratele cel mare al Nicoletei.

Nicoleta a copilărit într-o casă de pe strada Războieni până a început să meargă, apoi a fost dată la un centru de plasament, împreună cu alţi trei fraţi. A stat la început în Centrul de plasament numărul 2, a fost mutată apoi într-un modul familial, din Râmnic, după care a revenit în Buzău, tot într-un apartament din subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială. Educatorii au constatat după numai câteva luni că au în grijă un copil foarte talentat.

„Este o mică vedetă. A câştigat premii la toate concursurile la care a participat până acum. Şi fraţii ei sunt talentaţi, fiecare în felul său, la muzică, pictură şi pe toţi încercăm să-i sprijinim. Aceşti copii încearcă să-şi depăşească situaţia defavorizată în care au fost până la un moment dat, iar noi avem obligaţia să îi ajutăm să devină oameni importanţi", spune Magda Isofache, şef module rezidenţiale.

De sărbători, Nicoleta a ales să rămână în apartamentul Protecţiei Copilului, alături de fraţi şi colegi. De asemenea, doar jumătate dintre copiii din centrele de plasament au mers acasă, ceilalţi nefiind ceruţi în familie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite