Lipsa clienţilor omoară tradiţia Drăgăicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de vară Drăgaica are peste trei secole vechime însă acum pare că trece prin cea mai grea perioadă a existenţei sale. După ce bâlciul buzoian a primit o grea lovitură după Revoluţie, prin transformarea sa într-un simplu bazar, Drăgaica pare să sufere acum de o altă boală: sărăcia clienţilor.

Târgul îşi pierde clienţii de la an la an şi doar nostalgicii, bunicii cu nepoţii şi cei rămaşi tributari tradiţiilor se încăpăţânează să-i treacă pragul. E de ajuns să faci un tur al teraselor, magazinelor şi tiribombelor ca să tragi concluzia, fără niciun dubiu, că Drăgaica nu mai este ce-a fost.

Chiar simbolul târgului, bătrânul carusel „Tineretului”, îţi oferă indicii ale sărăciei. Mai golaş ca niciodată, scheletul metalic se roteşte doar de câteva ori pe zi, cu scaunele mai mult goale. „Merge prost de tot. În alţi ani, prima săptămână era bună. Dimineaţa avem acum trei, cinci clienţi, după-amiază vin niţel mai mulţi şi gata. Preţurile au fost la 10-12 lei. Acum am lăsat la 5 lei şi tot degeaba. Sunt zone în ţară unde merge mai bine, la Târgu Jiu, Rovinari, Motru, prin părţile alea”, ne spune Alin, administratorul caruselului.

Maşinuţele buşitoare sunt şi ele doar piese de expoziţie pentru micuţii curioşi. Trenuleţul, cândva plin cu „pasageri”, mai mult staţionează. „Cinci lei costă şi nu se poate mai jos pentru că sunt curentul, taxele şi impozitele de plătit. Ca anul ăsta, sărăcia nu s-a simţit niciodată”, ne spune Dan Nica, proprietarul instalaţiei de agrement.

Figuri triste sunt nu numai de partea comercianţilor, ci şi a clienţilor. „Toate sunt scumpe. Băieţelului i-am luat săndăluţe, ochelari de soare iar fata vrea nişte papuci. I-am dat şi în maşinuţe. Asta e ultima zi cu ei, pentru că nu mai am bani”, ne spune Floarea Victoriţa, o bunicuţă din Buzău.

Cu un copil, cu mai puţin de un milion nu ai ce face, ca să plece şi el bucuros. Nu poate să treacă un an fără să îl aduci măcar o dată. Noi, când eram copii, veneam de trei ori pe zi”, o completează Maria Florea, o femeie din Verneşti.

Administratorul târgului spune că, în ciuda aparenţelor, prima săptămână a fost comparabilă cu cea de anul trecut. „Au fost vândute 46.000 de bilete, puţin mai multe decât anul trecut, în aceeaşi perioadă, însă anul ăsta am avut numai zile însorite, faţă de ediţia trecută, când au fost trei zile cu ploi abundente. Să sperăm că şi în ultima săptămână vremea va ţine cu noi”, declară Cornel Diaconiţă, de la SC Pieţe, Târguri şi Oboare Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite