Legumele de import fac legea în pieţe pentru că cele din serele româneşti întârzie să apară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele autohtone apar abia la sfârşitul lunii
Legumele autohtone apar abia la sfârşitul lunii

Producătorii agricoli se plâng că temperaturile extrem de scăzute care au persistat şi în marte întârzie producţia românească de legume de seră.

În prezent, un kilogram de roşii în piaţa centrală din Buzău costă între 5 şi 6 lei. Dacă eşti pretenţios la mâncare şi te ţine buzunarul, cumperi tomate aduse din Turcia, care se apropie la gust cu cele româneşti, dar au şi preţuri pe măsură. „După culoare îţi dai seama că sunt bune. Probabil a contat faptul că le-au cules cu codiţă cu tot. Costă 6 lei kilogramul”, ne-a spus Elena Tudor, comerciant.

Din ce în ce mai mulţi buzoieni întreabă deja unde este roşia românească, care trebuia să iasă din sere. „Anul trecut, pe vremea asta, la jumătatea lui martie, aveam deja roşii autohtone care erau mult mai gustoase şi mai ieftine decât cele aduse din Italia, Spania sau Turcia. Ale noastre erau 3,5 lei, iar celelalte erau 4,5 lei. Întreabă lumea dar chiar nu avem de unde să luăm”, ne-a lămurit vânzătoarea.

Specialiştii spun că iarna târzie este cauza decalajului în procesul de vegetare. „În solarii nici măcar nu s-au pus răsadurile iar serele, puţinele care au funcţionat, din cauza temperaturilor foarte scăzute, abia dacă au început să recolteze. Cel puţin două săptămâni o să fie întârzierea legumelor de seră şi la fel va fi şi în cazul celor din solarii, programate să iasă în luna mai”, ne-a declarat Florica Gheorghe, cercetător în legumicultură.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite