Legumele antisecetă sunt la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seceta specifică câmpiei Bărgănului şi schimbările climatice din ultimii ani i-au motivat pe cercetătorii din legumicultura buzoiană să creeze noi soiuri de legume. Roşia „Cristin" şi castravetele „Triumf" sunt legumele care rezistă la căldură şi nu au nevoie de foarte multă apă.

Noi soiuri autohtone de roşii, castraveţi, varză şi fasole produse la Buzău, care au confirmat în ultimii ani adaptabilitatea la secetă şi la dăunători, au ajuns să fie din nou la mare căutare printre producătorii de legume.

Asta după ce seminţele de proastă calitate venite din import au dezamăgit în faţa umidităţii scăzute în sol şi aer, generate de fenomenele meteo extreme care se fac simiţite an de an în legumicultura buzoiană.

Creatorul soiului de roşii „Cristin", doctorul în horticultură Costel Vînătoru, spune că în acest sezon specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău au avut foarte mulţi clienţi, legumicultori care au comandat seminţe omologate la Buzău.

Pagube de la seminţe străine

„ Producătorii se plâng că au tot felul de probleme produse de plantele care nu se adaptează în ţara noastră. Au folosit seminţe din import care nu corespund caracteristicilor climatice de la noi Avem producători care au cerut seminţe de la noi după ce au suferit pagube din cauza secetei pe suprafeţe impresionante, cultivate cu varză sau tomate", mai spune Costel Vînătoru.

Din nefericire, autorităţile statului care ar trebui să încurajeze cercetarea în domeniu, par deocamdată dezinteresate de finanţarea cercetării în acest domeniu în cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău.

Cercetătorul ştiinţific Floarea Burnichi, autoare a mai multor hibrizi de legume, spune că activitatea pentru adaptarea la noile condiţii de climă s-a făcut de multe ori pe bază de voluntariat.

„Astfel de experimente se fac pe bani grei în ţările dezvoltate. Staţiunea de Cercetare Legumicolă nu a mai primit fonduri de câţiva ani pentru cercetări în domeniu. Cu toate acestea am continuat activitatea de cercetare chiar şi muncind benevol. Am înţeles că trebuie să ne adaptăm rapid dacă vrem să salvăm legumicultura", mai spune Floarea Burnichi.

Legumicultorii care vând în Piaţa Centrală din Buzău spun şi ei că au încredere aceste soiuri, pentru că sunt sănătoase şi nu au nevoie de irigare intensă.


„ Clienţii ne cer în ultimul timp soiuri de-ale noastre, autohtone, care sunt mult mai gustoase şi sănătoase. Am observat că şi fructele rezistă la temperaturi foarte mari. Cultivăm din nou roşii, castraveţi sau fasole de Buzău", ne-a declarat Muşa Alexandru, producător.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite