FOTO Castravete antidiabetic, aclimatizat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este denumit "mexican", are proprietăţi curative ce îl transformă într-o comoară pentru diabetici şi creşte lângă castravetele "grenadă", dovleceii gigant, şi tomatele multicolore în serele cercetătorilor din Buzău. Horticultorii au reuşit ca, după cercetări care durează de mai bine de 15 ani, să aclimatizeze la Buzău câteva soiuri de legume cu forme nemaiîntâlnite.

Inginerii horticoli buzoieni, pe lângă calităţile profesionale recunoscute, au şi o imaginaţie extrem de bogată, etalată prin soiurile de legume pe care le cresc în serele de la marginea oraşului.

GALERIE FOTO AICI


Aceste sere, dacă ar avea program de vizitare pentru public, ar rivaliza orice Grădină Botanică, cu succes. Acolo au fost descoperite de către cercetători legume dintre cele mai ciudate. Castraveţi cu forme bizare, cu exterior ca al unui cameleon, cresc alături de cei care seamănă mai degrabă cu o grenadă decât cu o legumă, de roşia multicoloră, tomata cu puf ca al piersicilor sau cea cu formă de gogoşar, dovleacul care arată mai degrabă a ciupercă uriaşă de pădure, sau giganticii dovleci, lungi de peste un metru şi jumătate.

image

Tomatele în două culori

Castravetele mexican, comoară pentru diabetici

Din toate aceste legume desprinse parcă dintr-un roman de ficţiune, castravetele mexican ce explodează şi îşi aruncă seminţele în momentul în care ajunge la maturitate, este de departe mândria cercetătorilor de la staţiunea de cercetare.

image

Castravetele mexican, în stânga după "explozia" de la coacere

Despre această plantă, care nu a putut până acum să fie aclimatizată în România, doctorul în horticultură Costel Vânătoru are numai cuvinte de laudă.
Inginerul buzoian susţine că acest castravete, al cărui exterior seamănă cu pielea unui cameleon şi îşi are originile în Mexic, este un remediu natural pentru diabet, deoarece este plin de substanţe din care se fabrică insulina.
„S-au făcut de mult timp studii ample la nivel mondial care relevă cantitatea mare de inulină, din care se fabrică insulina, conţinută de această plantă. Industria farmaceutică a preluat imediat această plantă şi veţi găsi în farmacii medicamente pentru diabetici fabricate din acest castravete. Bucuria noastră este că am reuşit să obţinem acest soi care în sfârşit vegetează şi fructifică foarte bine şi la noi în ţară" mai spune Costel Vânătoru.

Farmaciştii confirmă calităţile "mexicanului"

Farmaciştii buzoieni confimă şi ei acţiunea benefică a castravetelui mexican, "momordica charanticacum", cum este denumită ştiinţific această plantă.
„Există capsule care conţin 500 de mg de extract uscat din fructele acestei plante. Aceste medicamente naturiste reprezintă o insulină verde, pentru că reduce remarcabil glicemia, motiv pentru care este folosit cu succes în tratatarea diabetului de tip 1 şi 2. Una din substanţele active este momordina iar cealaltă este inulina. Din nefericire, bolnavii nu prea ştiu de aceste remedii naturiste şi folosesc produse de sinteză" a declarat Lucica Neagu, farmacist în Buzău.


Comercianţii buzoieni de legume au rămas cu gura căscată când au văzut pentru prima dată un specimen de castravete mexican. Acum aşteaptă cu interes apariţia acestor soiuri neobişnuite pe piaţă.
„Este foarte ciudat, n-am mai văzut aşa ceva. Dacă ajută şi la diabet, cred că o să avem clienţi cu duiumul. Sunt curios când o să apară şi seminţele la vânzare" ne-a mărturisit Gabriel Popescu de 42 de ani, comerciant de legume.
Horticultorii buzoieni de la Staţiunea de Cercetare şui Dezvoltare Legumicolă promit că până anul viitor acest soi de castravete va fi omologat şi va apare pe piaţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite