La blocurile cu bulină se fac expertize noi pentru consolidări irealizabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheroghe Bălăşoiu, din blocul 41, vede reexpertizarea drept praf în ochii oamenilor. Foto: Florin Mitu
Gheroghe Bălăşoiu, din blocul 41, vede reexpertizarea drept praf în ochii oamenilor. Foto: Florin Mitu

Reevaluarea clădirilor cu risc de prăbuşire va rămâne doar la stadiul de noi hârtii în dosare făcute doar de formă. Deşi în ultimii 20 de ani niciun bloc cu bulină roşie din Buzău nu a fost consolidat, Inspectoratul de Stat în Construcţii cere Primăriei şi Consiliului Judeţean o nouă expertizare a acestora.

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Buzău a trimis o adresă către Consiliul Judeţean şi Primăria Buzău prin care se cere o reevaluare a blocurilor cu bulină, pentru că niciun imobil din cele 17 catalogate cu risc maxim de prăbuşire nu a fost consolidat sau reabilitat în ultimii 20 de ani.


Demersul este pur simbolic, după cum admite chiar şeful ISC, Adrian Hernic. Acesta spune că nu are nicio modalitate de constrângere a celor două instituţii administrative din Buzău, dar speră ca măcar să reuşească să urgenteze întocmirea documentaţiile tehnice.


"Am vrut să impulsionez interesul faţă de programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, care la Buzău nu s-a mişcat deloc. Suntem într-o situaţie ingrată, pentru că nu putem sancţiona în niciun fel dezinteresul autorităţilor locale. Ar fi nevoie de un alt cadru legislativ, care să permită aplicarea de sancţiuni pecuniare ca să se schimbe ceva la Buzău", a declarat Adrian Hernic.


Pentru că expertizele tehnice ale blocurilor cu bulină au expirat în decursul ultimilor 20 de ani, toate proiectele de consolidare trebuie refăcute.
"Le-am reamintit celor din Primărie şi Consiliul Judeţean că expertizele sunt gratuite, dar constat un dezinteres total şi ne vom plânge ministereului dacă situaţia va persista", a adăugat Adrian Hernic.


Reprezentanţii Primăriei Buzău spun că situaţia consolidărilor este una fără ieşire din cauza legislaţiei.
"Situaţia imobilelor nu se va îmbunătăţi atât timp cât nu va fi schimbată legislaţia, care le impune proprietarilor să-şi gajeze imobilele dacă nu au bani de consolidare. Chiar dacă se spune că cei cu venituri sub salariu mediu au gratuitate, legea le impune şi lor constituirea ipotecii, iar oamenii se feresc de acest lucru. Eu am depus o documentaţie la Ministerul Dezvoltării pentru blocul 41 din Buzău în mai 2009 şi nici până la această oră nu avem un răspuns. În condiţiile acestea, oamenii ce încredere să mai aibă?" ne-a declarat Călin Iosif, consilierul al primarului.

Bâlbele autorităţilor, care nu fac decât să jongleze printre hârtii, generează neîncrederea celor care locuiesc în astfel de clădiri. "Ne-am săturat de promisuni şi de expertize. Sunt vorbe goale, cerem să se treacă urgent la fapte", a declarat Gheorghe Bălăşoiu, din blocul 41.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite