La Săgeata, scandalul între consilieri ţine comuna fără buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea este singura din judeţ care nu are încă un buget pe 2011, deşi au trecut mai bine de trei luni de la debutul acestui an. Consiliul Local este împărţit în două tabere care încearcă să-şi impună propriul proiect de buget. Unii vor salarii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, iar alţii, bani pentru biserici.

Certurile dintre primarul din Săgeata şi o parte a consilierilor locali lasă comuna fără buget pe 2011. De la începutul anului, au fost două tentative de stabilire a bugetului de venituri şi cheltuieli, însă ambele au fost zadarnice. Asta, pentru că varianta propusă de primarul Adina Bădescu (PD-L) a fost amendată mereu de consilierii social-democraţi, opoziţia având majoritate simplă în forul local, cu un consilier în plus.

„Eu am estimat un buget de venituri de 42 de miliarde de lei vechi iar ei au venit cu o variantă proprie, pe care o vor introduce în ordinea de zi a viitoarei şedinţe, în care veniturile sunt doar de 34 de miliarde de lei. Din păcate, probabil o să treacă acest proiect pentru că e nevoie doar de majoritate simplă şi în acest caz vom contesta în instanţă", ne-a declarat Adina Bădescu, primarul din Săgeata.

Neînţelegerile pe marginea bugetului au însă consecinţe asupra comunităţii. În timp ce varianta de buget a democrat-liberalei Adina Bădescu prevede sume pentru plata în continuare a salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, celălalt proiect favorizează bisericile, lăsându-i pe cei 30 de însoţitori fără buget.

Asistenţi versus Biserică

„Dânşii vin cu un proiect modificat radical. Dacă va trece acest proiect, însoţitorii persoanelor cu handicap vor ajunge şomeri, cred că de la 1 mai. În schimb, biserica primeşte foarte mulţi bani, aproape zece la sută din bugetul de cheltuieli, mai precis 2,7 miliarde de lei", a spus Adina Bădescu.

De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei o acuză pe Adina Bădescu că a propus un buget utopic. „Nu putem înţelege de unde va avea aceste venituri pentru că noi am luat ca reper execuţia bugetară pe ultimii trei ani şi altfel ne-au ieşit calculele. Dacă se încasează mai mult, facem rectificări. Doreşte să plătească din bugetul propriu salariile însoţitorilor, în timp ce ordonanţa 57 limitează la nişte plafoane aceste cheltuieli. Vor fi indemnizaţi numai bolnavii şi din câte ştiu sunt mai multe primării care au recurs la concedieri colective în privinţa asistenţilor persoanelor cu handicap", a declarat viceprimarul Sorin Tănase, de la PSD.

Acesta, în schimb, justifică generozitatea faţă de biserică spunând că sunt şase lăcaşe care au mare nevoie de consolidare. „Este singura comună care nu are buget, iar şase luni pot funcţiona pe vechiul buget. Sper să ajungă cât mai repede la un consens, pentru că ar avea de suferit", a conchis prefectul judeţului, Paul Beganu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite