La Cantina de Ajutor Social din Buzău se strânge cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dispoziţia Guvernului, toate instituţiile statului sunt obligate să reducă cheltuielile bugetare cu 20 la sută. Administratorul Cantinei de Ajutor Social încearcă să facă economie fără să taie din porţiile asistaţilor reducând consumurile de curent electric şi gaze şi negociind preturile, cu furnizorii.

De la Cantina de Ajutor Social, mănâncă în fiecare zi 330 de buzoieni al căror venit este doar ajutorul social primit de la Primărie. Primesc o masă de prânz cu două feluri de mâncare şi desert, când bugetul o permite, în valoare de 7,5 lei pe zi. "Sunt oameni amărâţi şi pentru mulţi dintre ei asta este singura masă pe zi. Mulţi nu au niciun venit şi nu au cu ce să îşi cumpere", ne-a declarat Doru Crăciun, directorul Cantinei de Ajutor Social.


În momentul în care au fost înştiinţaţi că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 63/2010, sunt nevoiţi să reducă cheltuielile cu 20 la sută, directorul şi angajaţii au încercat să găsească soluţii ca să nu taie din porţiile oamenilor. Nu mai spală echipamentele de lucru în fiecare zi, ci doar de trei ori pe săptămână, nu mai comandă multă marfă ca să nu fie nevoiţi să folosească congelatoarele, iar directorul cantinei negociază la sânge preţurile alimentelor achiziţionate.

"Oricum preţurile pe piaţa liberă au explodat. Dacă umblu la meniuri, ce-or să facă? Îmi este milă de ei şi nici prin cap nu mi-a trecut să tai din porţii. Am găsit alte soluţii şi văd că reuşim să facem economia care ni s-a impus, chiar dacă, de multe ori, sunt nevoit să mă tocmesc la preţuri până la ultimul leuţ", ne-a declarat Doru Crăciun.


Oamenii care mănâncă de la cantină s-au speriat prima dată când au aflat că există riscul să le fie micşorate porţiile. "Am auzit la radio că în alte oraşe se taie din porţia de mâncare. Îmi era teamă că nu mai am cu ce să îmi satur copiii, dar a vrut Dumnezeu să nu se întâmple", ne-a spus mulţumită Elena Năstase, o femeie care îşi hrăneşte cei doi copii de la Cantina de Ajutor Social.


Porţiile de mâncare sunt calculate la sânge


Angajaţii Cantinei de Ajutor Social trebuie să se preocupe în fiecare zi să pregătească două feluri de mâncare, dintre care unul obligatoriu cu carne şi să se încadreze în 7,5 lei de persoană. De asemenea, sunt obligaţi să calculeze valoarea calorică în aşa fel încât să se încadreze între 1500 şi 1800 de calorii de persoană.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite