La Buzău, gicacaloria se ieftineşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul şi viceprimarul oraşului
Primarul şi viceprimarul oraşului

Firma Ecogen SA, care produce simultan energie termică şi curent electric, va ieftini gigacaloria vândută primăriei. O nouă ordonanţă de guvern favorizează mărirea preţului de vânzare a curentului electric către stat, iar surplusul de încasări urmează să intre în contul energiei termice.

În prezent, societatea Ecogen SA, care a preluat CET-ul buzoian şi l-a transformat în centrală de cogenerare, vinde gigacaloria cu preţul de aproximativ 280 de lei primăriei. Populaţia nu plăteşte decât 185 de lei pe gigacalorie iar restul de o sută de lei este suportat de municipalitate, sub formă de subvenţii la căldură.


„A apărut legislaţia privind favorizarea celor care produc energie termică în sistem de cogenerare ceea ce ne face să credem că valoarea energiei electrice pe care o va cumpăra statul român de la Ecogen SA se va mări, deci valoarea kilowatului va creşte iar preţul gigacaloriei va scădea. Iniţial noi aşa am gândit proiectul cu Ecogen însă ANRE nu vrut să ne dea preţul aprobat. Cu un preţ mult mai mic decât cel cu care Electrica cumpără de la firme particulare de exemplu. Sper ca într-o lună să renegociem",
a declarat Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.


Avantajul se va resimţi doar în bugetul local. „Populaţia va cumpăra cu acelaşi preţ gigacaloria însă pentru municipalitate se aşteaptă o relaxare a bugetului. Banii care se recuperează din preţul de vânzare a curentului electric se reinvestesc în producţia agentului termic", a spus Fănică Bârlă, viceprimar.


La o rectificare ulterioară, banii salvaţi din plăţile pentru agentul termic ar putea ajunge în conturile unor proiecte vitregite la început de an.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite