La Buzău, CET-ul bate centrala de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeaua de termoficare a fost modernizată
Reţeaua de termoficare a fost modernizată

Regia Autonomă Municipală Buzău, furnizorul de agent termic în sistem centralizat, se aşteaptă la un val de rebranşări din partea celor care se separaseră în anii anteriori, în favoarea centralelor de apartament.

Potrivit conducerii RAM, primele semne ale înzdrăvenirii societăţii au apărut anul trecut. „Avem deja peste 300 de cereri de redeconectare, adică refacerea instalaţiilor de încălzire din sistemul centralizat, din partea celor care au centrale de apartament. Cincizeci de cereri au fost rezolvate în 2009, iar apartamentele unora au acum două surse de încălzire”, ne-a declarat Milucă Neamţu, directorul RAM Buzău. Potrivit acestuia, demersul tehnic premergător revenirii la sistemul centralizat este asemănător cu cel de debranşare, întrucât şi de această dată este necesară echilibrarea hidraulică a blocului.

Reprezentanţii RAM spun că numărul rebranşărilor va creşte simţitor în acest an. Au ca argumente îmbunătăţirea serviciilor de termoficare şi perspectiva sumbră a introducerii din 2012 a unei taxe de mediu pentru utilizatorii de gaze. „De când au fost modernizate reţelele magistrale şi cele 21 de puncte termice, din 47 câte sunt în oraş, oamenii au auzit că nu mai sunt probleme cu căldura iar facturile sunt mai mult decât acceptabile”, ne-a spus directorul Milucă Neamţu.

Părerile buzoienilor sunt împărţite. „Am centrală şi sunt mulţumit de ea. Avantajul este că suntem plecaţi multe ore de acasă şi o pornim seara. Dăm mai mult la gaze dar avem confort”, ne-a declarat Marian Istrăţilă, locatar din cartierul Dorobanţi. Alţii sunt de părere că riscul utilizării unor centrale cu gaz este prea mare iar avantajele nu sunt suficiente pentru a-i determina să plece de la CET. „Nu m-am gândit niciodată să mă debranşez, pentru că în primul rând nu aveam bani. Acum sunt mulţumită pentru că am în casă cam 23 de grade constant iar la sfârşit de lună plătesc, acum, iarna, cam două milioane de lei la trei camere”, ne-a spus Florenţa, locatară din cartierul Unirii Sud.

RAM Buzău se află de câţiva ani într-un război tacit cu vânzătorii de centrale de apartament pentru că orice client al acestora înseamnă un abonat în minus la reţeaua de termoficare. Comercianţii de centrale termice recunosc că vânzările le-au scăzut drastic în ultima vreme însă nu pentru că s-ar fi convins buzoienii de performanţele mai noi ale celor de la RAM. „Vânzările au scăzut drastic în ultimele luni. Pur şi simplu oamenilor le este greu să obţină acordurile pentru debranşare sau nu mai au bani pentru astfel de investiţii”, ne-a declarat Gabriel Zaplaic, de la Romstal Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite