Jurnalul Revoluţiei: Turiştii străini au poposit şi la Buzău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancurile T-34 au inconjurat Palatul Comunal
Tancurile T-34 au inconjurat Palatul Comunal

 Fostul  ministrul de Interne din decembrie 1989 Tudor Postelnicu declara în anul 1993, în faţa Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989: „Am deţinut informaţii referitoare la creşterea intrărilor în ţară a unui număr triplu de turişti  decât în mod normal. Principalele locuri de intrare erau pe la Vama Siret, pe la punctele de frontieră din Maramureş, dar o parte au venit şi pe la

Misterioşii terorişti

Din nefericire multe din cauzele care au condus la evenimentele tragice petrecute în perioada 22 -27  decembrie plătite cu jertfa de sânge plătită de cei 47 de morţi înregistraţi oficial la Buzău, au rămas şi acum un mister.

Aşa numiţii terorişti, cei care au pus la grea încercare nervii soldaţilor şi revoluţionarilor din Buzău, sunt în mintea multora chiar şi acum după 20 de ani doar nişte năluci care au bântuit timp de 3 nopţi liniştea unui oraş ce s-a aflat sub un adevărat asediu.

Aidoma unor vampiri însetaţi de sânge, teroriştii îşi arătau colţii la lăsarea întunericului şi semănau panică printre soldaţi şi revoluţionari.

Turiştii străini vinovaţi de psihoza teroriştilor?

Între 20 şi 22 decembrie 1989, un autocar a poposit în parcarea de la Hotelul Tineretului din municipiul Buzau.

Fostul director al Centrului pentru Tineret din Buzău, Călin Gheţu, cel care s-a aflat în ziua de 22 decembrie în vârtejul revoluţiei, îşi aminteşte o serie de evenimente stranii legate de neobişnuita vizită a unor sportivi străini îmbrăcaţi doar în treninguri care s-au cazat la acest hotel.

„La vremea respectivă n-am dat atenţie unui amănunt important. Cu o zi sau două zile înainte de căderea lui Ceuşescu, s-a cazat la noi la hotelul tineretului un grup de străini veniţi cu autocarul. Eram obişnuiţi cu tot felul de străini, polonezi sau ruşi care făceau tranzit pe la noi, dar ăştia aveau ceva special. I-am văzut în treacăt dar tot mi s-a părut ceva ciudat. Vroiau să pară sportivi dar erau prea serioşi şi păreau bine trecuţi de 35 de ani. Am remarcat că toţi erau îmbrăcaţi în treninguri albastre, fapt cam neobişnuit până atunci pentru un grup de adulti asa cum se prezenta respectiva grupare. Din câte imi aduc aminte grupul nici nu a solicitat să li se servească masa la restaurantul din incintă”, îşi aminteşte revoluţionarul Călin Gheţu.

Ciudatele lumini din miez de noapte

Pe data de 22 decembrie, la scurt timp după ce a fost cooptat în nucleul revoluţionarilor din palatul comunal, Călin Gheţu a cerut să fie repartizat în zona reprezentată de aliniamentul Bazinul Olimpic-Casa Tineretului-Sala Sporturilor şi uzina Contactoare.

Revoluţionarul spune că în noaptea de 23 decembrie în care s-au dat lupte grele la Buzău, chiar lângă hotelul în care erau cazaţi cei aproape 50 de turişti, s-au petrecut lucruri stranii.

„Cea de-a doua experienţă ciudată cu care am făcut abia mai târziu am făcut legătura s-a petrecut la bazinul Olimpic aflat lângă Hotelul Tineretului. Era în toiul nopţii şi stăteam de pază cu un grup de tineri când am văzut că se fac nişte semnale luminoase de undeva de pe Bazinul Olimpic. Era ceva în genul codului Morse. Iniţial am crezut că este vorba de o sursa luminoasa proprie Bazinului, care se aprindea şi apoi se stingea cu intermitenţe. Am trimis paznicii acolo dar luminile s-au stins şi n-au găsit pe nimeni. Ne-am jucat aşa de-a şoarecele şi pisica de câteva ori şi dacă am văzut că nu rezolvăm nimic am informat „grupul de comanda” de la Palatul Comunal. A fost trimis un echipaj inarmat spre verificare. Semnalele au încetat şi dupa plecarea militarilor au reînceput. Sigur a fost cineva acolo care era mai bine instruit decât noi” , povesteşte Călin Gheţu.

„Sportivii rasaţi” au şters urmele „vizitei de lucru” ?

La câteva zile după  ce focurile de armă au amuţit la Buzău, toată lumea a început să se întrebe cine au fost teroriştii. Călin Gheţu mai povesteşte că după ce lucrurile s-au mai liniştit, şi-a adus aminte de vizitatorii neobişnuiţi de la hotel.

„După ce ne-am confruntat 3 zile şi 3 nopti cu teroriştii, reali sau închipuiţi, am vrut să identificam concret pe cei care au tras împotriva noastră.  Referitor la „sportivii” cazaţi la Hotelul Tineretului, nu ştiu exact când au plecat, poate înainte sau dupa data de 25,  dar cert este că am fost şocat când am aflat că listele de evidenţă cu aceşti turişti dispărusera misterios din evidenta Recepţiei. Am înţeles de la angajaţi că a venit cineva care s-a recomandat ca fiind de la miliţie, de la securitate, de la Armată sau de la Parchet şi le-a luat. M-am luptat câţiva ani să aflu de la autorităţi cine au fost acei oameni dar nu am primit vreun răspuns nici în ziua de astăzi ”, mai spune jurnalistul Călin Gheţu.

La Buzău în clipele fierbinţi ale revoluţiei din 1989 şi-au pierdut viaţa 47 de persoane.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite