Îşi vând facilităţile de pe urma handicapului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Trestianu îşi vinde biletele de călătorie cu 5 lei bucata
Florin Trestianu îşi vinde biletele de călătorie cu 5 lei bucata

Transportatorii au ajuns ca pentru un profit infim să facă trafic cu biletele pe care cei cu dizabilităţi le primesc gratuit. Printre facilităţile de care persoanele cu handicap beneficiază din partea statului se află şi tichetele gratuite de transport pe care unii le vând chiar transportatorilor pentru sume derizorii.

Persoanele cu handicap sau însoţitorii acestora se înghesuie la ghişeele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău pentru a intra în posesia documentelor de călătorie gratuită, însă foarte puţini dintre aceştia ajung să le folosească. Cei mai mulţi le vând pe piaţa neagră şi ajung să fie decontate de transportatori.

Unii dintre cei care se calcă în picioare pentru un bilet de transport recunosc că nu le folosesc. Este şi cazul lui Florin Trestianu, un tânăr în vârstă de 32 de ani din satul Corbu, comuna Cătina care, din cauza faptului că suferă de astm bronşic şi diabet, a fost încadrat încă din anul 2002 în gradul II de handicap accentuat.

El primeşte din partea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şase cupoane auto gratuite pe care spune că le vinde mereu, de mai bine de şapte ani.

"Am primit gradul din 2002, iar cupoanele le vând cam din 2004. Nu iau mulţi bani pe ele, dar am găsit un patron care îmi dă cinci lei pentru unul", ne-a declarat Florin Trestianu.

Boala îl macină, îşi administreze insulină şi de trei ori pe zi iar spray-ul pentru astm nu îi lipseşte din buzunar. Este căsătorit, are o fetiţă şi în fiecare lună vine la Buzău ca să îşi ridice tratamentul. Cu toate acestea, puţinii bani pe care îi câştigă pe tichetele auto îi investeşte în jocurile de noroc.

"Săptămâna trecută am vândut şase tichete şi acum mai aveam două pe care vroiam să le vând. Trebuia să mă duc să mă întâlnesc cu patronul firmei de transport să i le vând, că am băgat nişte bani la aparate", a mărturisit Florin Trestianu.

Aceste cupoane ajung să fie completate şi decontate, ulterior de firmele de transport, care încasează bani de la stat, ca şi cum ar fi asigurat servicii pentru persoanele respective. Contactat telefonic, patronul firmei menţionată de Florin Trestianu a negat vehement că ar face asemenea ilegalităţi.

"Eu doar transport persoane cu handicap, nu cumpăr niciun fel de tichete de la niciunul", a negat Florin Sava, patronul firmei respective care este una dintre puţinele din Buzău care acceptă astfel de tichete de călătorie.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că, deşi sunt drepturi ale persoanelor cu handicap, atât vânzarea cât şi cumpărarea acestor tichete este împotriva legii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite