Ionuţ Gherghe a lăsat fotbalul pentru muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Gherghe
Ionuţ Gherghe

Este unul dintre cei mai tineri lăutari din Buzău. La sfârşit de săptămână, este solistul vocal al formaţiei „Familial din Buzău".

Deşi Ionuţ Gherghe este fiul unui lăutar cunoscut din oraş, când era mic nici nu se gândea că va călca pe urmele tatălui său, pentru că avea cu totul alte preocupări. „Eu, la început, eram cu fotbalul şi nu mă interesa nimic altceva. Nu aveam nicio treabă cu muzica. Tatăl meu cânta cu domnul Ungureanu, de la „Nemuritorii", care a descoperit că am voce bună", îşi aminteşte Ionuţ.


A început să dea atenţie muzicii pe vremea când era elev de gimnaziu la Şcoala 12. În 2008 a intrat fără emoţii la Liceul de Artă „Margareta Sterian", la secţia Teorie - canto - pian, unde îl are profesor la pian pe un proaspăt absolvent de Conservator, Robert Filip.


Tot de aproape doi ani, Ionuţ Gherghe cântă cu tatăl său într-o formaţie de lăutari, „Familial din Buzău", care aproape la fiecare sfârşit de săptămână susţine spectacole sau cântă la vreo nuntă din ţară.


Solistul vocal are deja în repertoriu peste 200 de melodii, de la muzică uşoară, la muzică populară şi lăutărească. „Din muzica uşoară cel mai mult îmi place să cânt melodii preluate de la Gabriel Dorobanţu, Florin Chilian dar şi de la Nelu Panchiosu. Repetiţiile le facem acasă, la noi, unde tata a făcut un ministudio pentru înregistrări", spune cel mai tânăr lăutar.


Vocea feminină a formaţiei este chiar prietena lui Ionuţ. „Am cunoscut-o la o nuntă. Ne-am împrietenit după care tata a observat că are voce şi a început să o pregătească. A muncit mult şi a reuşit, are o voce frumoasă", povesteşte Ionuţ.


În formaţie, toţi se pricep la mai multe instrumente. „Băiatul care cântă cu chitara se pricepe şi la clape. Tata cântă la orgă dar şi la acordeon. Mai avem un băiat în formaţie care cântă şi la clarinet şi la saxofon iar eu sunt solistul vocal, dar cânt şi la pian. De multe ori ne rotim la instrumente şi astfel putem interpreta un repertoriu mult mai variat", spune Ionuţ.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Îţi place această meserie?
E o viaţă frumoasă, deşi impune şi sacrificii. Nu trebuie să bei rece, acidulat, nu ai timp liber însă ai parte de multe surprize şi întâmplări de poveste. Acum doi ani, la Tămădău, din Călăraşi, am fost chemaţi la o nuntă, prin internet şi nu am ştiut despre ce e vorba. Acolo ne-am trezit într-un cort, pe o şosea, la mijlocul lui noiembrie. Am răcit imediat şi toată trupa a zăcut vreo două zile după aceea.


Ai un instrument preferat?
Mi-am dorit şi din fericire tata a cumpărat deja o clapă deosebită, de la formaţia care îl acompaniază pe Fuego. Este un model nou şi scump, cu multe samplere, hard de 40 de giga şi un pian foarte bun, care se apropie foarte mult ca sunet cu instrumentul original. Un model cu care se cântă la spectacole internaţionale.

PROFIL
Născut pe 27.08.1993, în municipiul Buzău
Ocupaţia - elev Liceul de Artă Margareta Sterian
Familie - trei fraţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite