Ion Marin a ajuns poliţist ca în romanele citite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Marin este şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean dar recunoaşte că perioada de vârf a carierei sale a fost ca poliţist la biroul judiciar. Ion Marin a lucrat la fabrica de motoare electrice de la Piteşti dar romanele poliţiste l-au făcut să îndrăgească meseria de miliţian. A muncit mult şi a făcut toul să îşi împlinească visul: acela de a pedepsi criminalii, violatorii şi tâlharii.

Ion Marin îşi aminteşte că în copilărie şi în adolescenţă citea foarte mult şi îi plăceau în special romanele poliţiste. Şi-ar fi dorit să ajungă să investigheze cazurile despre care citea în cărţi dar a urmat Liceul Industrial Electro Argeş din Curtea de Argeş.

A lucrat an şi jumătate la fabrica de motoare electrice la Piteşti şi pentru că vroia mai mult s-a decis să se facă miliţian.

"Aveam un vecin care era miliţian şi l-am întrebat care este forma de învăţământ care se urmează ca să te faci miliţian. Mi-a spus cum stă problema şi m-am decis să intru în miliţie, bineînţeles cu gândul să ajung să lucrez la judiciar. Ăsta a fost visul meu din totdeauna de când am aflat eu de poliţie. Nu economic, nu circulaţie, nimic altceva, vroiam să investighez furturi, violuri, tâlhării, omoruri, ce e mai rău în materie de infracţionalitate", ne-a povestit Ion Marin.

Aşa se face că la 19 ani a dat examen Şcoala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, a fost admis şi timp de trei ani a făcut şcoala la Băneasa.

"Au fost trei ani grei în care îmbinam cartea cu muncile agricole. Ani în care ne obligau să învăţăm pentru că erau standarde ridicate dar ne obligau să şi muncim. Aveam o fermă unde săpam, prăşeam, dar eu eram obişnuit cu ele de acasă", îşi aminteşte Ion Marin.

În 1986 a absolvit şi a lucrat doi ani la Poliţia Capitalei la Biroul Judiciar. Între timp s-a căsătorit cu o fată pe care o cunoscuse în şcoală iar în 1990 s-a mutat la Buzău.

"Ieşisem locotenent, în 1988 m-am căsătorit şi în 1990 am profitat de faptul că ne lăsau să plecăm la judeţele de origine dar la mine judeţul de origine devenise Buzăul pentru că de aici era soţia. Aşa că în 1990 , m-am prezentat la Buzău unde am spus că eu vreau la judiciar şi am fost repartizat", îşi aminteşte Ion Marin.

Pasiunea pentru judiciar l-a făcut să se dedice cu totul investigaţiilor şi prinderii autorilor.

"Aveam ceva aparte pentru infracţiunile comise cu violenţă. Vroiam să instrumentez cauze în care omul avea de suferit şi fizic, nu numai material. Nu i-am suportat niciodată pe tâlhari, violatori ca să nu mai vorbesc de criminali", ne-a mai spus Ion Marin.

A lucrat aici până în 1995, apoi timp de trei ani a lucrat la Combaterea Crimei Organizate.

A trecut apoi la Serviciul de Investigaţii Criminale pe linie de omoruri unde a stat până în 2004.

A fost adjunct pe linie de judiciar la Poliţia Municipilui Buzău după care a ajuns şef al Poliţiei Municipale, funcţie pe care a ocupat-o până în 2008.

Din ianuarie 2010 este şeful IPJ Buzău dar recunoaşte că îi este dor de teren şi de investigaţii.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă nu eraţi poliţist ce aţi fi făcut? Cred că electroist. În anii copilăriei îmi plăcea mă bag prin televizoare, aparate de radio, pick-up-uri. Se pare însă că nu am greşit în alegerea pe care am făcut-o pentru că am avut satisfacţii profesionale imense. Plecam de la nimic şi ajungeam să prind autorul mai ales la cazuri de omor sau cele de tâlhărie gravă.

De unde pasiunea pentru judiciar? Pasiunea pentru judiciar cred că din cărţile poliţiste pe care le-am citit pentru că pur şi simplu le devoram. În şcoala militară aveam două tipuri de bibliotecă, secretă şi generală. Pe aia secretă am terminat-o repede pentru că nu erau foarte multe cărţi iar din cea publică am citit aproape tot.

Ce îi place: Îmi place când oamenii sunt sincere. Chiar dacă au greşit caută calea de a îndrepta greşeala şi ăsta e un lucru nemaipomenit. Îmi mai place să călătoresc şi să văd locuri noi, de preferinţă zone muntoase. Încă îmi mai place să citesc dar nu la intensitatea la care o făceam în urmă cu 25 de ani, îmi place să văd un film bun, mai ales dacă are o tentă de investigaţie psihologică. Sunt fan al muzicii populare şi al celei lăutăreşti

Ce nu îi place: Nu îmi place să mint sau să fiu minţit. Nu îmi place să văd oameni necăjiţi, nu îmi place să mă amestec în problemele altora, mai ales dacă sunt de natură personală şi nu îmi place ceea ce este rău, în general.

Profil:

Născut la data de:24.02.1962 satul Bradu judeţul Argeş

Familie: Căsătorit, are un băiat de 21 de ani

Ocupaţie: Comisar șef, șeful IPJ Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite