Ion Macoveanu aduce bani pentru comunităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din comuna Mărăcineni, pasionat de excursii, s-a reprofilat la timp, spre domeniul ONG-urilor, iar acum este unul dintre cei mai căutaţi specialişti în scrierea de cereri de finanţare pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Ion Macoveanu a început să lucreze în domeniul organizaţiilor neguvernamentale în anul 1997, când împreună cu câţiva prieteni a pus bazele Asociaţiei „Speranţe” din comuna Mărăcineni, profilată pe turism. Aici, tânărul s-a antrenat în scrierea de proiecte de tineret, reuşind două finanţări pentru marcarea de trasee turistice şi explorarea unor zone mai puţin umblate din munţii Buzăului.

Apetitul său pentru călătorie i-a adus şi rezultate concrete, nu numai satisfacţii profesionale.
Am lucrat la cererea de finanţare pentru Buzău Mountain Travel  iar în 2006 am publicat cartea Munţii Buzăului – Tradiţii şi Turism Cultural. Acum am scris o nouă carte, este finalizată, dar nu am fonduri pentru publicarea ei”, spune Ion Macoveanu.

De la activităţi de turism, a trecut în administraţie
Ion Macoveanu a devenit în 2006 fondator şi preşedinte al Asociaţiei Agenţilor de Dezvoltare Locală iar din 2008, preşedinte al asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală” Buzău. „Scopul nostru este de a realiza un plan de dezvoltar locală ce va include o strategie pentru comunităţile pe care le reprezentăm. Suntem în competiţie cu peste 100 de teritorii similare din România, dintre care vor fi selectate doar 80 ca teritorii Leader. După autorizare, acestea vor primi frecvent finanţări”, explică Ion Macoveanu.

Ion Macoveanu a fost recrutat ulterior şi de administraţiile publice locale din mai multe comune din judeţ, cărora le-a scris proiecte de finanţare. „Am redactat cererea pentru finanţarea lucrărilor la canalizarea şi staţia de epurare a apelor uzate şi menajere din comuna Mărăcineni. Am întocmit apoi cererea de finanţare pentru stadionul comunal din Buda şi apoi cererea de finanţare pentru reabilitarea căminului cultural din Săpoca”, precizează Ion Macoveanu.

Cariera pe care şi-a construit-o în timp are la bază numeroase ore de cursuri. „Lucrând în domeniul ONG am avut oportunitatea încă in 1999 să particip la câteva cursuri de scriere a cererilor de finanţare iar între 2005 şi 2006 am fost la cursuri de formare profesională ca agent de dezvoltare locală. Am fost apoi la cursuri de formare ca manager proiect, manager instituţii de cultură şi manager rual, care au contribuit la dezvoltarea mea profesională”, spune Ion.
 
Întrebări şi răspunsuri:

Cum vezi viitorul în activitatea pe care o prestezi? „Împreună cu câţiva prieteni lucrăm la acest vis de a ajuta comunităţile locale să se dezvolte din punct de vedere socio-economic. Este vorba despre Grupul de Acţiune Locală ce reprezintă un parteneriat public privat între 24 de instituţii publice, 6 ONG-uri şi 22 de firme private.
Vom obţine finanţări anuale pentru un anumit teritoriu”.

Ocupaţia ta îţi aduce satisfacţii? „Atunci când lucrezi cu oamenii care sunt interesaţi de munca ta şi care te ajută să realizezi ceva, poţi spune că această muncă îţi aduce satisfacţii. Am făcut multe deplasări în comunităţile locale, pentru a convinge oamenii de avantajele unui proiect de finanţare şi mă bucur că am reuşit”.

Ce îi place: „Sunt mândru că sunt buzoian şi cel mai mult îmi place să călătoresc în satele judeţului. Mă interesează foarte mult toponimele locurilor, istoria, legendele acestora, ador să vorbesc cu oamenii locurilor. Am fost întotdeauna pasionat de geografie, istorie şi natură. Citesc romane istorice şi urmăresc documentare TV despre tot ce ne înconjoară”.

Ce nu îi place: „Nu îmi place atunci când aflu că cineva apropiat este nemulţumit de mine, chiar dacă rar se întâmplă.Sunt genul de om care pune suflet în tot ceea ce încearcă să realizeze iar atunci când cei de lângă tine nu reuşesc să te cunoască cu adevărat e foarte greu să duci munca până la capăt”.

PROFIL
Născut pe 13 noiembrie 1971, în comuna Mărăcineni, judeţul Buzău
Ocupaţia – consultant în afaceri şi manager de proiect
Familie – căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite