VIDEO Ion Moacă, maestru al pietrei şi al acordeonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul cioplitor din Pietroasele este dovada clară că oamenii se împart în artişti şi restul lumii. Are în curtea sa un adevărat muzeu al statuilor dăltuite de el în piatră, iar în când are ocazia susţine adevărate recitaluri la acordeon.

Ion Moacă lucrează în piatră de când se ştie. Mărturiseşte că a fost singurul copil al familiei pe care părintele, tot pietrar, l-a luat ca ajutor pentru casă. „Tata a fost pietrar şi mi-a plăcut şi mie meseria lui. Şapte copii a avut, patru băieţi şi trei fete. Nu putea să mă mai dea la şcoală pentru că avea nevoi mari, eram săraci, şi am rămas eu să lucrez la piatră. Lucram la teici, uşuram la cruci cu ciocanul, făceam piatră cioplită. Blocurile le duceam cu boii şi cu căruţa. Tăiam la carieră, doi metri pe doi, aşa cum erau comenzile de la cimitire", povesteşte cel care a rămas singurul cioplitor din Pietroasele.

A avut norocul de o soţie de nădejde, Florica, o femeie de 65 de ani în toate puterile, care mereu şi-a sprijinit şi continuă să îşi ajute bărbatul prin gospodărie. „Era anul nou când ne-am cunoscut. Locuia într-o comună alăturată şi venise în sat la noi să îşi cumpere haină, pentru că avea invitaţie la Revelion. Atunci ne-am văzut şi am rămas împreună. Am lucrat împreună la teici, câte trei făceam pe zi, la 20 centimetri, iar ea uşura, rostea în urma mea. Cu ce am făcut în piatră, ne-am crescut copiii", îşi aminteşte nea Ion Moacă.

Casa unde locuieşte este înconjurată de figurile „împietrite" ale unor domnitori, împăraţi, preşedinţi, personaje de legendă şi cântăreţi. „Liviu Vasilică mi-a plăcut foarte mult ca artist, am prins drag de el şi am făcut şi portretul lui în piatră. Înainte am cioplit-o în piatră şi pe Floarea Calotă, şi pe Liviu Vasilică, dar statuile astea au fost date la Monteoru. Mai este portretul lui Nicolae Ceauşescu călare pe cal, făcută înainte de 1989. Aici am o expoziţie care nu ştiu dacă se mai găseşte undeva", ne spune, mândru, Ion Moacă.

Cioplitorul din Pietroasele şi-a lăsat amprenta peste tot în jur. „Patruzeci de ani am fost salariat la Staţiunea de Cercetare de la Pietroasele. Am fost zidar, la întreţinere, şi pietrar. Dacă ajungeţi la staţiune o să vedeţi crama nouă, pe care eu am făcut-o. În comună am mai făcut stâlpi de casă, la opt metri, lucrate la meserie, cruci, fântâni", se laudă ultimul cioplitor.

Ion Moacă este un artist în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu este numai un bun mânuitor al daltei şi ciocanului, ci şi un cântăreţ priceput şi apreciat de lume. „Îmi place să cânt la acordeon. Ştiu câteva zeci de cântece de petrecere, populare, de pahar şi le mai cântam prietenilor la petreceri. Acum, cânt la ocazii speciale. I-am cântat şi doamnei Elena Udrea când a fost la Pietroasele", spune artistul Ion Moacă.


Ce veţi face cu muzeul din curte?

Treizeci de ani am lucrat în piatră şi iată ce am realizat, un mic muzeu care şi peste 20 de ani tot aici o să fie, pentru că nu pot fi mutate. Mi-aş dori să fie o expoziţie a comunei, pe care să o viziteze oameni de peste tot. Nu vreau să vând nici măcar una. Am o pensie de 700 de lei şi îmi ajung banii aceştia, aşa că nu am de ce să-mi vând lucrările.

Vă moştenesc copiii?

„Nu, iar asta îmi dă puţină supărare. Am trei fete şi un băiat şi toţi au mers pe drumul lor, la casele lor, în Merei şi Buzău. Băiatul avea o pasiune la început pentru pietrărit dar a ajuns revizor la Vagoane.

Ce îi place?

Îmi place să stau şi să îmi privesc lucrările, deşi uneori îmi dă fiori mulţimea asta din piatră. Îmi place să cânt la acordeon, să am grijă de animalele din curte, să vorbesc cu lumea care trece curioasă prin faţa porţii şi se opreşte să se uite la statuile mele.

Ce nu-i place

Sufăr când văd că moare meseria asta. Înainte, nu era localnic din Pietroasele care să nu ştie să cioplească în piatră. Acum, nu mai ştie nimeni ce e aia o daltă. Cu câţiva ani în urmă, au venit la mine câţiva băieţi, să-i învăţ meserie dar nu au stat mult. Trebuie să ai har pentru asta.

PROFIL

Născut pe 18 septembrie 1944, în comuna Pietroasele, judeţul Buzău

Ocupaţie – pietrar

Familie, căsătorit patru copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite