Investii SAPARD eşuate: Un milion de euro, pierdut odată cu falimentul fabricii de lapte din Berca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După articolul despre închiderea fermei piscicole de la Baniţa, Adevărul de Seară vă prezintă încă un exemplu de investiţie din fonduri europene eşuată în primii ani de existenţă. Producătorul lactatelor „Latteco”, Terra Valahica, din Berca, fabrică modernizată cu fonduri SAPARD,  a dat faliment anul trecut iar creditorii ei se luptă şi acum să îşi recupereze din creanţe.

Fabrica de procesare a laptelui Terra Valahica, din satul Pleşeşti, comuna Berca, a funcţionat timp de aproape trei ani, după modernizarea ei cu fonduri SAPARD. Doi investitori, un bucureştean şi un constănţean, s-au înhămat în 2007 la o investiţie de 2.000.000 de euro, din care jumătate era contribuţie proprie, mai precis un credit bancar.

Cu ajutorul unor utilaje moderne şi specialişti din rândul localnicilor, fabrica a procesat zeci de mii de litri de lapte, producând pentru pieţele din Buzău, Bucureşti şi Constanţa atât lapte de băut, cât şi derivate ale acestuia. „Un an de zile am lucrat la această firmă şi pot spune că avea toate documentele şi analizele de calitate puse la punct. Făceam telemea, caşcaval, iaurt şi sana, care se vindeau sub brandul Latteco în mai multe judeţe. La început erau 35 de angajaţi însă numărul s-a redus dramatic spre final, când lucrurile nu mai mergeau”, ne-a declarat Vili Dobre, fosta gestionară a firmei.

În 2010, Terra Valahica SRL a intrat în faliment şi de atunci peste 15 creditori se luptă pentru câte o părticică din ceea ce a mai rămas din fabrica de lactate de la Berca, pe care o „porţionează” o casă de insolvenţă. „Nu au fost ajutaţi deloc de autorităţi şi cred că cei doi patroni au avut intenţii bune. Au intrat în datorii şi din cauza cheltuielilor mari de producţie. Ajungeau maşinile firmei şi pe distanţe de până la 50 de kilometri pentru colectarea laptelui de la producători, la preţuri de achiziţie care de multe ori erau foarte mari”, este de părere fosta angajată a societăţii.

Cea mai mare sumă o are de recuperat banca comercială care a acordat creditul de un milion de euro, necesar accesării fondului SAPARD.

Tocmai această instituţie bancară este acuzată de proprietarii fostei fabrici de lapte ca fiind principalul vinovat de falimentarea afacerii lor. „Ratele lor uriaşe ne-au stors. La un milion de euro, cât a fost creditul, am dat înapoi în doi ani 240.000 de euro numai dobânda. Apoi am avut parte numai de şicane din partea autorităţilor, controale peste controale şi amenzi de la Garda Financiară, Garda de Mediu, Poliţie. Am ajuns ca amândoi asociaţii să aducem de acasă câte 200.000 de euro ca să păstrăm afacerea, până la un punct”, ne-a declarat Eftimie Grămăticu, asociat la firma Terra Valahica SRL.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite