Investigaţiile medicale precise, un lux pentru buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calvarul sutelor de cardiaci din judeţul Buzău care, pentru o investigaţie amănunţită, erau puşi pe drumuri la Bucureşti, pare că a luat sfârşit. În sfârşit, există un coronarograf în Buzău. Din păcate, însă, aparatul aparţine unei clinici private iar diagnosticarea se face cu banul jos, cel puţin anul acesta.

Ca în mai toată ţara, şi la Buzău medicina performantă se face în clinici particulare, singurele capabile să investească în aparatură de ultimă generaţie, necesară unor investigaţii precise. Nu mai este pentru nimeni o noutate că de câteva luni bune spitalul judeţean îşi trimite pacienţii la un spital particular pentru tomografii, serviciile fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

O nouă investiţie medicală, tot privată, a adus ceva linişte printre cardiacii din judeţ. O clinică s-a dotat cu singurul coronarograf din Buzău, cel care face „radiografia arterelor”, o investigaţie necesară în tratarea afecţiunilor cardio-vasculare. „Coronarografia este primul act medical recomandat în cazul unui infarct miocardic. Toate aceste investigaţii se făceau la Bucureşti, iar programările durau şi câte o lună”, spune cardiologul Adriana Negoiţă, de la clinica Medicard, deţinătorul unicului coronarograf din oraş.

Însă, o angiografie coronariană, urmată de tratamentul special, costă în jur de 2.000 de lei iar asigurarea de sănătate nu acoperă nici măcar o parte din cheltuieli. Astfel, cardiacii beneficiază de această investigaţie doar dacă sunt dispuşi să plătească serviciul medical privat. „Eu am suferit săptămâna trecută un infarct, iar acum mi-au spus că trebuie să plătesc 850 de lei pentru coronarografie, dacă vreau să mă tratez mai departe”, spune Ştefan Zaman, un pacient din Spitalul Judeţean.

Cei de la Casa de Asigurări de Sănătate spun că vor să treacă, de anul viitor, coronarografia pe lista serviciilor decontate din fondul de sănătate. „Abia a fost pus în funcţiune şi nu l-am prins în contractul pe anul acesta. Din 2011, decontarea o să se facă pe pacient către spitalul judeţean, care la rândul său plăteşte firma ce deţine aparatul”, precizează medicul Nina Mihai, purtător de cuvânt la CJAS Buzău.

Conducerea Spitalului Judeţean spune că nu a cerut un astfel de aparat de la minister, pentru că sunt alte priorităţi. „Coronarograful este util atunci când vine bolnavul la timp şi mai are timp pentru intervenţie. Este recomandat mai mult pentru prevenirea altor infarcturi. Pentru noi, prioritară este schimbarea tomografului pentru care cerem fonduri de mulţi ani, fără să primim vreun răspuns”, declară managerul Spitalului Judeţean.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite