VIDEO În ce hal se învaţă în România / Imagini infiorătoare dintr-o şcoală unde copiii îngheaţă de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii stau înfofoliţi în sălile de clasă improvizate în fostul cămin cultural, unde sunt doar şapte grade Celsius. Localnicii  au început să nu-şi mai lase copiii la ore din cauza frigului pătrunzător, iar directoarea spune că se vede nevoită să închidă şcoala pentru a nu îmbolnăvi elevii.

EXCLUSIV Un dulap a căzut peste capul unei fetițe de trei ani, la grădiniță
 

Pentru copiii de la Şcoala Generală din Merei, venirea iernii şi a primilor fulgi de nea nu sunt deloc un motiv de bucurie. Micuţii se chinuie să înveţe la doar şapte grade Celsius în câteva săli de clasă improvizate în incinta căminului cultural.

Condiiţiile inumane în care se face şcoală în Merei, prezentate pe larg de Adevărul de Seară acum două luni, nu s-au schimbat deloc. La şcoala din comună au început acum trei ani lucrări ample de renovare, care au fost sistate din lipsă de fonduri.

Citiţi şi: În Merei, Primărie ca în UE dar şcoală ca-n Zimbabwe. Bătaie de joc la adresa copiilor.

Elevii merg la ore în fostul cămin cultural, unde există doar o sobă mică, ineficientă la ditamai hala împărţită în săli de clasă prin dulapuri pe post de pereţi.

"Sala de clasă" este despărţită de cancelarie (dreapta) prin câteva dulapuri

Sălile de clasă au pereţi improvizaţi, din dulapuri. Imagine de acum două luni.

Cu mănuşi în mâini, geci călduroase şi fesuri în cap, elevii abia aşteaptă venirea pauzei pentru a-şi putea dezmorţi mâinile lângă vechea sobă de teracotă. Termometrul de pe băncuţele lor arată doar şapte grade Celsius, când afară sunt minus 2 grade.

Directoarea vrea să închidă şcoala

Micuţii au ajuns să lipsească de la şcoală din cauza frigului pătrunzător, mulţi dintre ei după ce s-au îmbolnăvit. Cei din conducerea şcolii spun că acum  se gândesc serios să sisteze cursurile, pentru că în aceste condiţii nu se face învăţământ, ci doar sunt chinuiţi copiii şi dascălii. „Acum sunt îmbrăcaţi foarte gros, dar copiii nu prea mai pot îndura frigul. Deja au început să lipsească de la şcoală pentru că sunt răciţi. Nu am altă soluţie decât să închid şcoala, dacă va fi în continuare la fel de  frig”, a declarat directorul unităţii de învăţământ, Maria Drăghici.

Elevii învaţă în frig la doar şapte grade Celsius

Totul se întâmplă într-o localitate unde primăria se mândreşte cu un sediu modern, de 3 milioane de lei, ridicat în urmă cu un an.

Primarul comunei spune că încearcă să găsească o soluţie pentru ca elevii să fie readuşi în vechea lor şcoală, să mai avansese cu lucrările de reabilitare. „Căutăm bani pentru terminarea şcolii. Am tot aşteptat fonduri de la guvern, dar degeaba. Până acum am reuşit să amenajăm şase săli de clasă din noua şcoală dar acum nu avem bani de hornuri, ca să pornim centrala. Din păcate, unele săli de curs sunt şi acum fără geamuri. Trebuie să facem rost urgent de 100 de mii de lei ca să mai achităm din datoriile către furnizori. Cu toate acestea, sperăm ca luna viitoare să-i putem muta în şcoală”, a declarat Ion Fătu, primarul comunei Merei.

Părinţii s-au săturat de promisiunile autorităţilor şi spun că se gândesc serios să-i ţină pe micuţi acasă. „.Nu mai credem în promisiuni. Cred că vor termina şi anii de gimnaziu şi tot nu se vor muta de acolo. Copilul meu este în clasa a doua şi a răcit de mai multe ori. Dacă va fi la fel de frig, nu-l voi mai lăsa la şcoală”, a declarat Nicoleta Alecu, de 36 de ani , mama unui elev.

Inspectorul şcolar general îl sfătuieşte pe primar să găsească o soluţie alternativă până la finalizarea lucrărilor la noua şcoală.„ I-aş propune primarului să găzduiască nişte clase în sediul primăriei pentru că şi aşa are spaţiu excedentar. Eu i-am dat deja o soluţie, să facă eforturi proprii până când îşi recuperează banii din viramentele de la  bugetul de stat. Există o ordonanţă care îi permite să se împrumute de la trezorerie ca să termine lucrările”, a declarat Florina Stoian inspectorul general al IŞJ Buzău.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite