Interpreta de muzică populară Atena Bratosin Stoian a devenit ambasador al cântului popular românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzăul a reuşit de-a lungul timpului să dăruiască românilor artişti de renume, care au devenit celebri şi iubiţi în întrega ţară. Unul dintre aceştia este şi interpreta de muzică populară Atena Bra¬tosin Stoian, despre care se spune că are o voce deosebită şi inconfundabilă.

Interpreta de muzică populară este interpreta unor melodii specifice din zona Buzăului, cu care a reuşit să umple de alinare sufletele oamenilor.

Atena Bratosin Stoian s-a născut într-un sat din câmpia Buzăului şi îşi aminteşte că a început să cânte din copilărie.

Primul cântec

Talentul l-a moştenit de la mamă şi de la bunicul patern. „Bunicul primea în casa lui să înnopteze toţi comercianţii care treceau prin sat. După ce îi punea la masă, toţi începeau ori să cânte, ori să spună o poveste ori un banc ca să binedispună oamenii. Cei mai mulţi cântau alături de bunicul şi aşa am început să cânt şi eu”, îşi aminteşte Atena Bratosin Stoian. Primul cântec pe care l-a învăţat fetiţa de atunci a fost «Drag mi-a fost calul bălan şi Gheorghiţă militar» pe care şi-l aminteşte şi acum foarte bine, după mai bine 50 de ani.

Atena a cântat în toată copilăria, iar prima apariţie pe scenă a avut loc în localitatea natală la sfârşitul clasei întâi.

A trecut peste necazuri

Primele patru clase le-a făcut în satul natal, la Dâmbroca. În clasa a cincea mama sa  a transferat-o la o şcoală din oraş unde a şi terminat gimnaziul. La scurt timp, Atena a renunţat la muzică pentru că mama era grav bolnavă şi artista trebuia să aibă grijă de ea şi să se ocupe de treburile casei.

Pentru că trebuia să îşi câştige existenţa, Atena Bratosin nu şi-a permis să mai facă mulţi ani de şcoală. A urmat cursurile de operator proiecţionist şi în 1968, la numai 15 ani, s-a angajat la cinematograful Tineretului.

Atunci a început din nou să cânte, ajutată de Nicolae Peneş, directorul de la acea vreme a Centrului de Creaţie şi totodată a luat şi calea spectacolelor şi a turneelor. A câştigat numeroase trofee şi premii la concursuri şi festivaluri de gen şi în 1983 când s-a căsătorit cu un ofiţer de aviaţie a fost nevoită să renunţe din nou la muzică. S-a angajat la Armata II, apoi s-a mutat cu serviciul la Bucureşti.

Lucrează intens

După 20 de ani, când a ieşit la pensie, s-a întors împreună cu soţul acasă la Buzău şi după o lungă pauză, în 2005, la insistenţele Mariei Văduva, Atena Bratosin Stoian s-a reîntors la marea sa dragoste, cântecul popular.

A început să culeagă cântece din zona Buzăului şi să le ofere mai departe oamenilor în spectacolele sale. Atena Bratosin  Stoian a lansat deja trei albume iar acum lucrează la cel de-al patrulea.

Ce-i place?

"Îmi place mult muzica, în special cea de prin părţile noastre şi bineînţeles îmi place să cânt. Îmi plac oamenii serioşi şi de cuvânt. Îmi plac muntele şi folclorul, dacă aş putea aş merge pe stradă îmbrăcată în strai popular. Îmi place să gătesc pentru soţul meu şi să fac treabă prin casă şi îmi place să fiu tot timpul în mijlocul oamenilor".

Ce nu-i place?

"Urăsc minciuna, prefăcătoria, neseriozitatea şi ipocrizia. Nu suport să fiu singură şi să văd oameni, dar mai ales copii cum suferă. Urăsc mizeria, nu pot să stau într-un loc unde este dezordine. Nu suport să stau într-un singur loc, îmi place mişcarea şi să mă plimb".

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi trecut mai uşor peste necazuri cântând?

"Muzica m-a ajutat mult în viaţă, dar au fost perioade în care nu îmi mai ardea să cânt. E adevărat că muzica te ajută să treci mai uşor peste toate greutăţile în viaţă. Bunicul meu, Dumnezeu să îl ierte, m-a învăţat să ţin capul sus şi să cânt că aşa toate trec mai repede şi mai uşor".

Cine sunt oamenii care v-au sprijinit în viaţă?

"Mama m-a crescut singură de când aveam un an. Am crescut în casa bunicilor materni şi de aici am învăţat care sunt valorile vieţii, am învăţat să fiu om în adevăratul sens al cuvântului. Mama şi bunicii au fost şi vor rămâne în sufletul meu chiar dacă s-au dus cu toţii. Iar acum îl am pe soţul meu care m-a sprijinit întotdeauna".

PROFIL:
Născută: 28.08.1953, Dîmbroca, Buzău
Familie: Căsătorită
Ocupaţie: Cântăreaţă de muzică populară

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite