Înfiinţarea cabinetului stomatologic de urgenţă la Buzău a fost din nou amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ani la rândul nu au existat locaţia şi fondurile necesare amenajării cabinetului, iar acum este anulată din cauza transferului unităţilor medicale. Un cabinet stomatologic care să asigure urgenţele medicale pe timp de noapte rămâne un vis frumos pentru buzoieni. Autorităţile sanitare se tot chinuie să obţină banii necesari sau măcar spaţiul în care să funcţioneze cabinetul.

De mai bine de zece ani, Buzăul nu mai are un cabinet în care buzoienii cu dureri de dinţi să se poată trata şi în timpul nopţii. Direcţia de Sănătate Publică nu a reuşit nici până acum să obţină resursele financiare pentru amenajare. În mod normal ar trebui ca acesta să facă parte din Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean, însă nu există spaţiul necesar.

Banii pentru această investiţie ar fi trebuit să vină din partea Ministerului Sănătăţii, dar acum aceştia întârzie să apară din cauza transferului unităţilor spitaliceşti de la minister la administraţiile locale. „Deocamdată sunt oprite demersurile pentru acest proiect pentru că acum suntem în situaţia de transfer a spitalelor sub tutela administraţiilor locale, apoi sperăm să continuăm demersurile. Dar până acum nu s-a găsit nici resursa umană adecvată penru acest cabinet", ne-a declarat Venera Acsinte, directorul DSP Buzău.


Medicii contrazic


În lipsa serviciului de urgenţă oamenii se tratează cum pot. Singura salvare în miez de noapte sunt farmaciile deschise non stop. Buzoienii cu probleme dentare aşteaptă de ani buni înfiinţarea unui cabinet de urgenţă aşa cum există şi pentru celelalte specializări. „Este necesar pentru că dacă avem dureri de dinţi noaptea nu avem unde să ne ducem. Eu mai iau câteun calmant, dar până dimineaţa este groaznic", ne-a spus Eugen Iordache, pacient.


Pentru funcţionarea unui cabinet de stomatologie ar fi nevoie de patru medici, însă aceştia vor să fie remuneraţi pentru serviciile prestate. „Eu ştiu că este necesar un cabinet de urgenţă şi aş fi dispusă să fac gărzi, însă vreau ca turele de noapte să fie plătite", spune Elena Soare, medic stomatolog.

 Medicii s-au conformat


„ Medicii sunt de acord cu gărzile de noapte. Majoritatea colegilor mei deja lucrează şi noaptea uneori, în sensul că pe uşa cabinetelor şi-au afişat numerele de telefon, iar pacienţii care au nevoie de consultaţie sau tratament pot suna şi medicul va veni la cabinet
", a declarat Claudia Ciupitu, preşedinele Colegiului Medicilor Stomatologi Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite