Indulgenţă faţă de samsarii maşinilor de pe trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile sunt duse o dată pe săptămână în târg
Maşinile sunt duse o dată pe săptămână în târg

Aleile pietonale rămân talcioc ad-hoc de autoturisme la mâna a doua, Primăria nereuşin să-i alunge pe comercianţi. “Războiul” autorităţilor locale împotriva vânzătorilor de maşini, expuse pe trotuarele municipiului, este unul surd, poliţia comunitară nemaiavând dreptul să-i amendeze.

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a explicat într-o conferinţă de presă de ce este ineficientă lupta împotriva samsarilor care blochează trotuarele cu autoturismele scoase la vânzare. Un prim argument este acela că nu se încalcă vreo lege. “În general, maşinile cu anunţuri în geam sunt parcate în zone unde nu se încalcă regulile de circulaţie. Dacă sunt pe trotuare, lasă destul loc trecerii pietonilor iar cele de lângă bordură, sunt parcate acolo unde nu există interdicţii”, a spus primarul Constantin Boşcodeală.

Potrivit edilului-şef, singura “armă” a administratorului drumurilor din oraş a fost epuizată, dar degeaba. “S-au montat şi stâlpi pe trotuare, cu lanţuri între ei, fără efect. Totuşi, nu poţi să pui în tot oraşul asemenea stâlpi”, a precizat Boşcodeală. 

Zeci de autoturisme cu anunţuri de vânzare în geam sunt parcate pe mai multe trotuare. Zonele preferate de samsari sunt: Bariera Ploieşti, Bulevardul Unirii, între Catedrala Sfântul Sava şi sediul CEC şi Bariera Focşani.

Obiceiul expunerii autoturismelor second hand pe trotuare, în intersecţii circulate, datează de mai mulţi ani însă ofertă mai generoasă ca în 2010 nu a fost niciodată, întrucât criza financiară a diminuat puterea de cumpărare a buzoienilor. Pentru a-şi plasa marfa cât mai eficient, samsarii de maşini au ocupat trotuarele din mai multe puncte ale oraşului, devenind obstacole în calea pietonilor. “E un adevărat calvar să circul pe trotuarul de la XXL, pentru că mă deplasez cu un cărucior”, a spus Mihai Constantinescu.

După ce Poliţia Comunitară a rămas fără dreptul de a sancţiona cu amenzi, în urma unui proces cu un taximetrist, singura care îi poate deranja pe samsari este Poliţia Rutieră. Agenţii acesteia, oricum în număr foarte mic, nu pot interveni decât atunci când vehiculul de  pe trotuar obstrucţionează traficul pietonal, fără să lase un culoar de cel puţin un metru lăţime sau dacă maşina este parcată pe loc interzis.

Invitaţi în talciocul duminical

Pentru că nu sunt prea multe căi de a-i constrânge pe samsari să-şi ia maşinile de pe trotuare, autorităţilor locale nu le rămâne decât o armă boantă: să-i roage să îşi ducă maşinile în talcioc. În Buzău, comerţul organizat cu autoturisme la mâna a doua se face duminica, pe platoul de la Drăgaică. Pentru fiecare autoturism expus în talcioc, se plăteşte o taxă de 10 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite