Începe campania de vaccinare antigripală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au prioritate la vaccinare copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici
Au prioritate la vaccinare copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici

Vaccinul antigripal din acest an va fi diferit şi conţine trei tulpini, printre care şi cea pandemică de AH1N1, care a provocat controverse anul trecut.Se distribuie peste 30 de mii doze de vaccin antigripal, reprezentând aproximativ 35% din necesar.

Buzoienii privesc cu îngrijorare efectele secundare ale vaccinului, după ce, la sfârşitul anului trecut, un angajat al Casei de Asigurări de Sănătate a suferit un accident vascular cerebral urmat de îngustarea câmpului visual, la scurt timp, după ce s-a imunizat împotriva virusului AH1N1.

Ţuica fiartă, o soluţie

"Nu m-am vaccinat niciodată şi nici anul acesta n-am de gând să trec pe la medic. M-am speriat când am aflat ce a păţit anul trecut acel băiat care aproape că a orbit de la vaccin. Prefer să mă imunizez cu o ţuică fiartă când sunt răcit", ne-a declarat Alexandru Zegreanu, un tânăr din Buzău.

Reamintim că juristul Casei de Asigurări de Sănătate, Radu Vîlculescu, de 37 de ani, era perfect sănătos şi a făcut vaccinul cu o săptămână înaintea Crăciunului. A doua zi după ce s-a vaccinat, a suferit un accident vascular urmat de îngustarea câmpului vizual, adică o semiorbire.

"Nici nu vreau să mai aud de vaccin după ce tot am păţit. Eu n-am avut niciodată probleme de sănătate până anul trecut", a declarat Radu Vîlculescu, care are şi acum probleme cu ochii.

Gratuit pentru unii

Campania de vaccinare antigripală gratuită demarată, astăzi, de Direcţia de Sănătate Publică vizează în mod special imunizarea bătrânilor cu vârste de peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, în special afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.
Medicii încearcă să ne liniştească totuşi şi spun că efectele secundare care l-ar fi afectat pe Radu Vîlculescu au fost doar o speculaţie pe această temă.

Asigurări de bine

"Într-adevăr este conţinută şi tulpina de AH1N1 în vaccinul din acest an dar datele ştinţifice n-au dovedit că acest buzoian ar fi avut probleme din cauza vaccinului. În general vaccinurile au foarte multe efecte secundare numai că ele trebuie şi dovedite", ne-a declarat Venera Acsinte, purtător de cuvânt al DSP Buzău.

Cu toate aceastea, medicii buzoieni nu exclud reacţiile secundare serioase în urma vaccinării antigripale.

"În cele mai grave cazuri poate apărea o reacţie post vaccinală autoimună . De obicei apar efecte minore după vaccinare, cum ar fi inflamaţii la nivel local sau umflături la nivelul locului de inoculare a serului", a mai spus Venera Axinte.

Vaccinarea de anul acesta se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

În sezonul trecut, DSP Buzău a primit 41.500 de vaccinuri din care au fost utilizate 35.750, iar restul au fost distruse după ce au expirat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite