Buzău:Încep petrecerile câmpeneşti. “Înţărcatul Mieilor” şi “Pe urme de baladă” sunt două dintre serbările din mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Valorificare a Tradiţiei Populare Buzău a finalizat calendarul serbărilor câmpeneşti şi al târgurilor comunale din acest, cinci astfel de evenimente fiind programate în cursul lunii mai.

Astfel, buzoienii au ocazia chiar din această duminică să petreacă în aer liber, cu mici şi bere, la o astfel de manifestare folclorică. La Padina este programată “Floarea salcâmului”, prima serbare câmpenească din acest an.

Săptămâna viitoare, centrul distracţiei va fi localitatea Varlaam, comuna Gura Teghii, unde este programată ediţia a patra a serbării “Înţărcatul Mieilor”, organizată de ANTREC şi pensiunile din zonă.

Manifestarea marchează debutul transhumanţei către culmile înverzite ale munţilor Penteleu. Tot acum, mieii sunt despărţiţi de restul oilor, pentru a-i obişnui cu iarba iar laptele mioarelor să ajungă în vasele mulgătorilor.

Tot la Gura Teghii este programată, pe data de 29 mai, serbarea “Pe urme de Baladă”, dedicată haiducului Gheorghilaş, care îşi avea ceata în Munţii Buzăului. Haiducul împărţea dreptatea în zonă, luând de la cei bogaţi şi ajutând familiile sărmane şi cu mulţi copii.

În calendarul manifestărilor folclorice din această lună mai sunt trecute: “Sărbătoarea Câlnăului”, de la Poşta Câlnău, pe data de 17 mai,  şi serbări de Sfânta Maria, în localităţile Chilii şi Valea Salciei, pe data de 21 mai.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite