În ciuda europenilor, porcii românilor de Crăciun ajung tot la cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii vânduţi în târg sunt sacrificaţi tot prin tăiere. FOTO Mirela Copariu
Porcii vânduţi în târg sunt sacrificaţi tot prin tăiere. FOTO Mirela Copariu

Din acest an şi buzoienii ar trebui să-şi ia adio de la tradiţionala tăiere a porcului. Animalele nu ar trebui sacrificate cu cuţitul, în bătătură, ci ca în Occident, prin asomare.

Pentru alinierea obiceiurilor româneşti la regulile europene, veterinarii buzoieni şi-au cumpărat 12 pistoale cu bolţ captiv pentru a le veni de hac porcilor de Ignat. Cu toate acestea, buzoienii nici nu vor să audă. Vor continua să îşi sacrifice animalele cum au învăţat de la bunici şi părinţi, nu cum vrea Uniunea Europeană.

Ţăranii sunt conservatori

Ţăranii ar trebui să se mulţumească din această iarnă doar cu pomana porcului şi mai puţin cu vechiul ritual al sacrificarii. Aşa ne-au recomandat europenii care consideră tăierea porcilor un obicei barbar. 


Prin urmare, ţăranii ar trebui să arate milă faţă de animale. Asta spune legea, dar când vine vorba să o punem în practică ne lovim de conservatorismul tăranilor cărora nu le pasă de regulile impuse de Uniunea Europeană.

“Mie nu îmi dă să mănânc UE şi nici porcul nu mi-l creşte ca să îmi impună ei cum să îl tai. Eu o să îmi tai porcul din bătătură de Ignat aşa cum am pomenit la bunici şi străbunici, îl prind, îl leg şi îi tai beregata. Eu aşa am învăţat şi aşa fac. Să văd eu că vine cineva să îmi spună ce să fac în curtea mea. Ei să aibă grija altora, să impună legi în alte părţi unde este nevoie, să nu ducă grija porcului meu”, ne-a declarat Ion Mărăcine, un localnic din Vadu Paşii.

Şi medicii din comune au încercat să le explice localnicilor beneficiile acestor metode. “Prin asomare animalul nu mai simte pericolul sacrificării şi nici durerea la aceeaşi intensitate ca atunci cînd este taiat la gat. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi se poate face cu un pistol cu glonţ captiv”, ne-a declarat Dănuţ Păle, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău.


55.000 de porci în gospodăriile din judeţ

Recent, au fost achiziţionate 12 astfel de arme, pistoale special pentru asomare, care vor fi utilizate numai de către medicii veterinari. Potrivit specialiştilor în gospodăriile buzoienilor se află aproape 55.000 de porci, în timp ce în ferme, numărul animalelor care ar putea fi sacrificate este de 8.500.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite