În berăria lui Caragiale se mai bea doar sirop de tuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar o plăcuţă mai aminteşte de locul în care scriitorul şi-a petrecut un an din viaţă. Chiar dacă a locuit mai bine de un an la Buzău, şi chiar a avut o afacere aici, puţini ştiu astăzi despre faptul că I.L.Caragiale a trăit o perioadă în urbea noastră.

În perioada noiembrie 1894 - noiembrie 1895 scriitorul I.L. Caragiale a poposit la Buzău şi împreună cu întreaga familie a închiriat etajul unei case din apropierea gării. Aici, chiar pe peron, a concesionat împreună cu cumnatul său Theodor Duţescu Duţu restaurantul gării.

A fost perioada în care scriitorul a documentat nuvela "Boborul" apărută în 1896 într-o revistă a vremii. Tot atunci a scris şi "O zi solemnă", în care era descrisă o scenă petrecută în gara Mizil care era atunci localitate buzoiană. Istoricii spun că I.L Caragiale spera să dezvolte o afacere la Buzău aşa cum încercase cu alte două berării în Bucureşti.

Scriitorul frecventa destul de rar restaurantul, iar atunci când mergea o făcea ca să se întâlnească cu prietenii din lumea culturală: Basil Iorgulescu, Petre Zaharescu sau Benone Anastasescu. "Este ştiut faptul că I.L. Caragiale nu prea frecventa restaurantul, ci mai mult stătea acasă unde citea, documenta şi scria. Pe acolo trecea câteodată, doar ca să întâlnească cu oameni de cultură şi generali de armată", ne-a declarat istoricul Emil Niculescu.

În scurt timp restaurantul a dat faliment iar Caragiale a fost nevoit să îşi scoată la licitaţie lucrurile personale ca să poată plăti datoriile către furnizori.


S-a aşternut uitarea


Acum, după 114 ani, puţini sunt cei care ştiu de faptul că I.L. Caragiale a trăit împreună cu soţia, copiii şi soacra şi la Buzău. În casa în care a locuit scriitorul este acum o farmacie şi o covrigărie. La etaj sunt amenajate dormitoarele proprietarilor. "Eu am cumpărat în 1999 casa. Era în paragină şi am renovat-o. Nu prea ştie nimeni de Caragiale că a locuit aici cu chirie în două camere şi o bucătărie", ne-a declarat Dobriţa Radu, proprietarul casei.

Doar o plăcuţă lipită pe un perete exterior al casei mai aminteşte de activitatea lui Caragiale la Buzău. "Trec zilnic pe aici că este drumul meu spre şcoală. Am învăţat despre Caragiale dar habar nu am avut că aici a locuit scriitorul. Acum am văzut plăcuţa pe care scrie", ne-a spus Georgiana Bobea, elevă în clasa a X-a la un liceu din Buzău.

Casa în care a locuit scriitorul la Buzău a fost declarată monument istoric unde mai poposesc din când în când profesori şi elevi din alte oraşe.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite