În această noapte vine Moş Nicolae. Află ce trebuie să faci ca să primeşti cât mai multe daruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor (3 ani) şi-a pregătit de astăzi ghetuţele
Tudor (3 ani) şi-a pregătit de astăzi ghetuţele

Obiceiul venirii lui Moş Nicolae în noaptea de 5 spre 6 decembrie se ţine la noi în ţară de secole. La fel ca şi în trecut, micuţii care îşi aşteaptă darurile se tem cel mai tare de nuieluşa pe care o pot găsi în ghete, dacă nu au fost cuminţi pe parcursul anului.

Mosul ştie despre fiecare cum s-a purtat în timpul anului, deoarece el are o carte magică, în care a notat pentru fiecare copil în parte, faptele bune şi pe cele mai puţin bune. Copiii care au fost cuminţi tot anul primesc acum răsplata. Moş Nicolae va trece pe la ei şi le va aduce daruri. Cei neastâmpăraţi, care şi-au mai supărat părinţii se vor trezi şi cu o nuieluşă în cizme.

În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care bătrân fiind, îşi scutură barba albă, aducând astfel prima zăpadă. Potrivit culturii populare, dacă Moş Nicolae vine pe un cal alb, iar Sfântul Ioan pe un cal negru se spune că se întoarce iarna.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca prietenul şi protectorul comercianţilor, săracilor, marinarilor, călatorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor mici şi al şcolarilor.

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu , în apropierea orasului Bethlehem. Se cunoaşte cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) şi a fost recunoscut şi onorat ca sfânt începand cu secolul VI.

Nu mai puţin de 21 de miracole îi sunt atribuite, Sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semeni, şi în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinţi a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o foloseasca în scopuri umanitare şi să-i ajute pe cât mai mulţi oameni nevoiaşi.

De-a lungul secolelor au apărut poveşti şi legende despre viaţa şi binefacerile Sfântului Nicolae. Despre Sfântul Nicolae se mai spune în popor că stă la stânga Tatălui, şi că are menirea de a păzi Soarele să nu fugă.

Copii trebuie să îşi pregătească în această seară ghetuţele, să le cureţe şi să le lustruiască ca să vadă Moşul cât au fost de harnici. Cei care ştiu că au mai făcut câte o năzbâtie de-a lungul anului şi şi-au supărat părinţi, măcar astăzi trebuie să fie foerte cuminţi pentru ca Moş Nicolae să mai ştergă din cartea sa fermecată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite