ISU Buzău îşi alungă eroii, supravieţuitorii tragediei de la Mihăileşti sunt concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei patru pompieri care au supravieţuit accidentului de la Mihăileşti au primit preavizele de concediere. Romeo Baciu şi Ramon Pătraşcu au aflat cu stupoare că unitatea pentru care şi-au pus viaţa în pericol nu mai are nevoie de serviciile lor. Ambii erau angajaţi pe bază de contract la ISU Buzău, iar din 13 iulie vor fi trecuţi în rezervă.

În urma tragicului accident de la Mihăileşti din 24 mai 2004 şi-au pierdut viaţa şapte pompieri iar alţi patru au suferit răni grave dar au scăpat cu viaţă. După câteva luni, trei dintre supravieţuitori au fost încadraţi în sistem ca angajaţi pe bază de contract. Este vorba despre Ramon Pătraşcu, Romeo Baciu şi Simi Ilie.


Chiar dacă evenimentul de la Mihăileşti i-a marcat pe viaţă, cu toţii au încercat să mergă mai departe şi să practice în continuare meseria de pompier.
"Îmi amintesc că în momentul deflagraţiei eram cu distribuitorul în mână. M-am aplecat în jos şi am auzit bubuitura iar un suflu puternic m-a aruncat circa 20 de metri. Mi-am văzut colegii aruncaţi pe jos, a fost îngrozitor. La orice intervenţie ne aducem aminte de eii. Cu toate acestea facem în continuare cu drag meseria de pompier", spunea în urmă cu o lună Romeo Baciu, în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor de la Mihăileşti.


La diferenţă de numai câteva zile, pe 15 iunie, avea să afle că atât el, cât şi colegul său, Ramon Pătraşcu, din cadrul Unităţii de Intervenţie Mărunţişu, vor fi trecuţi în rezervă, începând cu 13 iulie.
"Ne-au chemat de acasă ca să discutăm o problemă de serviciu şi ne-au dat preavizele. Asta este, nu am cu cine să mă cert. Am bănci de plătit şi familie de întreţinut şi nu îmi permit să stau degeaba. Probabil voi pleca în Spania la muncile agricole ca să pot câştiga un ban", ne-a declarat Romeo Baciu.


Romeo Baciu are 28 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă de aproape cinci ani care nu vede cu ochiul stâng. În urma accidentului de la Mihăileşti ambele timpane i-au fost perforate iar de atunci, deşi ar fi trebuit să fie trimis în fiecare an la control, nu l-a mai văzut vreun medic.


Comandantul ISU Buzău, inspectorul şef Dănuţ Nicolae, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect. Mai mult decât atât, a interzis pompierilor care urmează să fie disponibilizaţi să discute cu presa.

Purtătorul de cuvânt al Inspectatorul General pentru Situaţii de Urgenţă, maior Alin Magher, ne-a declarat sec că "Toate funcţiile de sergenţi şi voluntari din cadrul IGSU au fost desfiinţate", fără să ţină cont că unii dintre cei care vor fi daţi afară şi-au riscat vieţile în această meserie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite