Buzău: "Hrisovul lui Mavrocordat", arma lui Năstase în războiul pădurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurile Buzăului, în proprietatea unei singure persoane
Pădurile Buzăului, în proprietatea unei singure persoane

Disputele pentru pădurile din nordul judeţului, retrocedate lui Teodor Năstase, cel care pretinde că este moştenitorul de drept al familiei Buzescu, sunt foarte vechi. Primul document în care se pune problema dreptului de a stăpâni zona este chiar Hrisovul lui Nicolae Mavrocordat din 1723 invocat de Năstase în proces.

În motivarea sentinţei pronunţată de Judecătoria Pătârlagele se face precizarea „Hrisovul întăreşte stăpânirea lui Sandu Buzescu şi Crăciun Cârstienescu pe hotarul moşiei Pătârlagele-Lerescu cuprinzând un domeniu vast din fostul judeţ Sud-Saac, cu hotarele indicate în care este nordul judeţelor Prahova şi Buzău”. 


Cercetare răsplătită cu 63 000 de hectare de teren


În mod evident Teodor Năstase a scotocit prin arhive şi a făcut o cercetare miuţioasă a unor documente vechi pentru a-l convinge pe judecător că strămoşii săi au fost proprietari pe pământurile pe care el le-a revendicat. Munca i-a fost răsplătită cu vârf şi îndesat, cu 63 000 de hecatre de pădure,  pentru că actele vechi invocate şi ataşate în fotocopii la dosar au înclinat balanţa justiţiei în favoarea sa.

Aşa se face că părerea istoricilor, sceptici mai ales în privinţa filiaţiei lui Năstase nici nu mai contează acum din punct de vedere legal. Nici procesele mai vechi sau mai noi cu privire la domeniile revendicate nu mai au relevanţă. Judecătoria Pătârlagele i-a dat vedictul favorabil lui Năstase, iar istoricii nu pot decât să îşi dea cu părerea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite