Habar n-au să ia banii promişi de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar o primărie buzoiană, din 46 câte au trimis cereri de finanţare, va primi fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţii. Buzoienii au ratat şansa de a obţine milioanele de euro de la Uniunea Europeană pentru reabilitare de drumuri, şcoli sau reţele de apă, pentru că primarii lor nu au scris corect cererile.

Un număr de 46 de proiecte de finanţare europeană prin "măsura 322", destinată dezvoltării rurale, au plecat din judeţul Buzău, spre Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est. După evaluare, doar proiectul primăriei Cătina a fost ales pentru finanţare, celelalte 45 neîntrunind punctajul minim.

Primarul din localitatea norocoasă va folosi milionul de euro de la UE pentru a moderniza un drum judeţean, trei uliţe, construcţia unei grădiniţe şi pentru a îmbrăca în costume tradiţionale un grup de fluieraşi. "Acest ghid a fost ca o icoană şi am exploatat tot ce îmi cerea el, ca şi condiţii de eligibilitate", declară primarul Gheorghe Radu, din comuna Cătina.

Sunt însă peste 40 de primari buzoieni care şi-au văzut proiecte respinse de la această etapă de finanţare, întrucât nu întruniseră un minimum de 65 de puncte. Frustrarea cea mai mare domneşte în Primăria Calvini, localitate vecină cu Cătina, al cărei primar va avea la dispoziţie un buget mai mare cu un million de euro pentru investiţii. "Investeşti în proiecte şi când să le termini îţi zic acolo ori că nu mai sunt bani, ori că nu este eligibil", spune Valeriu Bâtu, primarul din Calvini.

Un număr de 15 primari au motive să spere în continuare, fie pentru că proiectele lor sunt eligibile şi doar le-au fost reportate pentru o nouă etapă de finanţare, fie pentru că au depus contestaţii. Primarul din Mânzăleşti este de părere că prioritatea socială menţionată în proiectul său nu i-a fost punctată şi, în consecinţă, a cerut reevaluarea proiectului.

"Vrem să construim un pod peste pârâul Slănic, foarte util, să reabilităm sediul primăriei, căminul cultural, iar pe social, să reabilităm grădiniţa. Aici nu am fost punctaţi şi în loc de 67 de puncte, cât calculasem, am luat mai puţin", declară primarul din Mânzăleşti, Valeriu Beşliu.

Eşecul celor peste 40 de primari a adus nemulţumirea prefectului care, pentru a-i ajuta pe edili să acceseze cu succes fonduri europene, a înfiinţat un ghiseu unic de consiliere. "Nu au identificat oportunităţi ori nu au fost bine coordonaţi de firmele de consiliere", a explicat prefectul de Buzău, Paul Beganu, insuccesul primarilor buzoieni.

Judeţul Buzău este, alături de Călăraşi şi Teleorman, printre codaşele ţării, cu un singur proiect câştigat pe "măsura 322".

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite