Gunoierii, ecologişti de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele celui mai mare reciclator de PET arată că în ţara noastră rămân în natură trei sferturi din bidoane, întrucât colectarea selectivă este aproape inexistentă.Operatorii din salubritate spun că singurii care duc PET-urile la reciclare sunt nevoiaşii care le adună din gropile de gunoi.

Judeţul Buzău are pe teritoriul său cel mai mare reciclator de PET-uri din România, compania Greentech, argument care i-ar face pe mulţi să creadă că aici este şi raiul activităţii de colectare şi reciclare a buteliilor din plastic. Realitatea este însă la fel de sumbră, ca în toată ţara: doar un sfert din PET-urile care sunt aruncate de consumatori dispar din natură, prin reciclare.

Potrivit specialiştilor Greentech, cu 25 la sută rată de reciclare a PET-urilor, România se situează mult sub media de 44 la sută din Europa.

„În Germania, Elveţia sau Olanda se reciclează peste 70 la sută iar noi stricăm media, din cauza colectării slabe. Din cele peste 110.000 de tone de ambalaje tip PET care se consumă într-un an în toată ţara, reuşim să reciclăm doar 30.000 de tone, deşi capacitatea noastră este de 48.000 de tone pe an", ne-a declarat Cristinel Dobrotă, director Greentech Buzău.

Natura, salvată de amărăşteni

Aproape toată cantitatea de deşeuri care ajunge pe linia de reciclare provine de la necăjiţii care îşi câştigă un colţ de pâine scormonind prin gunoaie.
Marcel Sbârnă este unul dintre „colectorii" de PET care trăiesc de pe urma acestei activităţi.

„Eu şi cu fiul meu adunăm cam 50 de kilograme de bidoane într-o săptămână şi luăm cam 50 de lei pe ele. Alergăm prin tot oraşul cu căruciorul ca să adunăm cantitatea asta. Gândiţi-vă că într-un sac de rafie sunt doar patru kilograme de peturi strivite", ne-a spus Marcel.

Ca Marcel mai sunt alţi 15 buzoieni, mai toţi din comunităţile de romi de la periferie, care dis de dimineaţă ies cu cărucioarele printre blocuri, pentru a aduna PET-urile aruncate peste noapte de locatari.

Singurul operator de salubritate din Buzău recunoaşte că este încă nepregătit pentru activitatea de colectare selectivă. „Deocamdată, toate PET-urile pe care le strângem ajung direct de la câţiva agenţi economici cu care avem contract pentru colectare selectivă. La groapa ecologică de gunoi, de la Gălbinaşi, abia de la sfârşitul acestui an vom avea o linie de sortare, pe care o vom înfiinţa cu o investiţie de 400.000 de euro. Metalele vor fi reţinute cu un magnet iar celelalte deşeuri vor fi sortate manual", a declarat Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic Service.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite