Grâu calamitat de ploi, în județul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grâul a fost inundat
Grâul a fost inundat

Culturile de grâu din judeţul Buzău sunt compromise, avertizează specialiştii. Grâul este slab dezvoltat, iar producţia va fi mai mică cu peste 50 la sută faţă de anul trecut. Toate acestea din cauza vremii capricioase din ultimele luni, dar mai ales a ploilor abundente. Primul efect al culturii calamitate va fi creşterea preţului pâinii, spun agricultorii.

Toamna trecută agricultorii erau optimişti şi sperau la o producţie foarte mare de grâu pentru anul acesta. După ploile din ultima perioadă, însă, sunt din ce în ce mai îngrijoraţi.

“Grâul este forte slab. O să fie producţii proaste. O parte este posibil să se întoarcă pentru că nu are spic şi a rămas mic de talie. A intrat uscătura din cauza caldurilor puternice care au fost înainte. Producţia o să fie în unele tarlale o sa fie in unele tarlale sub o mie de kilograme la hectar”, ne-a declarat Ion Porumb, preşedintele unei asociaţii agricole.

Pe câmp imaginile sunt dezastruase. Tulpina şi spicul grâului au rămas foarte mici iar producţia va fi cu mult sub aşteptări. În mod normal, în această perioadă a anului, grâul trebuia să măsoare peste 80 de centimetri, dar acum nu depăşeşte 30 de centimetri. Producătorii se tem că nu vor reuşi să scoată nici măcar banii pe care i-au investit.

“Anul acesta avem o suprafaţă de 470 de hectare de grâu şi am investit până acum cam 1600 de lei la hectar. Anul acesta, mai mult de 1500, 1700 de kilograme la hectar nu cred ca vom scoate, faţă de anul trecut când am scos patru tone la hectar.

Motivele sunt multiple. Anul acesta a fost un an dificil. În toamnă a fost o seceta cumplită, ceea ce a dus la nerăsădirea grâului, şi neînfrăţirea lui, apoi dacă a fost un pic de zăpadă, aceasta a venit cu polei care a dus la tasarea pământului şi răsădirea lui foarte greu în primăvară, apoi frig, apoi călduri mari de 35 de grade şi în final ploile abundente care au dus la inundarea grâului”, spune Gabriel Buga, preşedinte Cereanim SA Smeeni.

Oamenii sunt disperaţi o dată pentru că nu îşi vor scoate banii investiţi dar şi pentru că se tem să nu crească preţul pâinii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite