Gina Zaharia: Ziua lucrează cu poliţiştii iar noaptea scrie despre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Zaharia, primul scriitor buzoian de romane poliţiste
Gina Zaharia, primul scriitor buzoian de romane poliţiste

Primul scriitor buzoian de romane poliţiste este o femeie care lucrează la Poliţia Rutieră. Romanciera a lansat deja pe piaţă două cărţi poliţiste şi nu vrea să se oprească aici.

Talentul artistic al Ginei provine din familie. Tatăl este un experimentat sculptor în lemn iar fratele este cizelor de icoane de biserici, ambii apreciaţi în comunităţile din  judeţul Buzău. Gina şi-a trăit copilăria alături de artişti, însă talentul ei s-a îndreptat spre literatură. La şcoală scria cele mai frumoase compuneri şi poezii din clasă. „Profesorul Filică Baroianu m-a stimulat mult să scriu, şi lui îi datorez această aptitudine a mea. Ţin minte că făceam compuneri despre orice, pe care le citeam în faţa clasei iar colegii mă ascultau captivaţi”, ne-a spus Gina.

După ce a terminat liceul, în Buzău, Gina a plecat la Bucureşti unde a ajuns să lucreze la Ministerul Comerţului Exterior, la oficiul de calcul. În anul 1991, Gina avea să îşi hotărască într-o oarecare măsură soarta. „Am văzut la televizor că se organizează un concurs de creaţie literară. Marina Almăşan organiza în emisiunea ei un concurs de scenarii pe tema "Frumoasa şi bestia". Am câştigat locul al treilea, iar de atunci am ştiut că asta fac”, ne-a povestit Gina Zaharia.

Gina şi-a pus talentul scriitoricesc şi în slujba presei. „În anul 1994, cu ajutorul scriitorului Marin Ifrim, am debutat în săptămânalul <Amprenta>, al poliţiei, cu poezie, versuri albe. Tot în Amprenta am publicat apoi o antologie de epigrame”, şi-a amintit Gina.

Gina Zaharia şi-a publicat primul roman în 1996, „Clipa de adevăr”, apărută sub egida Fundaţiei Amprenta. A publicat a doua carte după şase ani. Era primul roman poliţist scris de un buzoian. „M-am apucat de literatură poliţistă fiindcă nu scrisese nimeni până atunci. Mă antrenasem cu poveşti poliţiste în paginile săptămânalului la care lucram. În 2002 am publicat romanul "Asasinul a fost prins în zori", în care este relatată povestea poliţistului Dan Simionescu, personaj creat de mine. Acelaşi poliţist apare şi în cel de-al doilea roman poliţist, "Crima de la ora zero", pe care l-am lansat de curând”, ne-a spus Gina Zaharia.

Gina lucrează ziua la un birou IT al Poliţiei Rutiere, iar noaptea îşi scrie poveştile. „Este pură ficţiune. Pornesc cu o idee, după care o dezvolt, fără să ştiu dinainte ideea generală a cărţii. Soţul mă mai ajută cu termenii de specialitate, dar din alte părţi nu mă inspir ”, ne-a spus Gina.

Romanciera din poliţie are de gând să scrie în continuare romane poliţiste şi să continue misiunile personajului său, poliţistul Dan Simionescu. Vrea, de asemenea, să publice şi volume cu poveşti scurte, tot poliţiste.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce alte hobby-uri ai?

Îmi place foarte mult să îmi fac prieteni în lumea virtuală. Am un blog pe care corespondez cu artişti, scriitori. Este o provocare să scrii poezii pe internet, să primeşti răspuns tot în versuri, iar tu să dai replica mai departe, tot în versuri. Pe blog mi-a apărut, de fapt, şi cel de-al doilea roman poliţist, înainte să apară pe hârtie

Mai sunt artişti în familie?

Fiul meu, Daniel, a avut câteva încercări, reuşite, de a scrie. A luat trei premii la concursuri de creaţie organizate, unele de Ministerul de Interne, altele de Biblioteca Judeţeană, însă nu a continuat. Acum este student la ASE Bucureşti şi sunt mândră de alegerea lui”.

Ce îi place:

Îmi plac florile de câmp, ador drumeţiile, răsăritul soarelui şi brazii cu rădăcinile ieşite în afară. Am uitat să spun că îmi mai plac ciupercile. Mă simt bine atunci când mă fac utilă celor de lângă mine şi îmi place să sar în ajutorul oamenilor care îl cer”.

Ce nu îi place:

Nu îmi place minciuna, aşa cum cred că nimănui nu-i place. Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni şi de aceea nici nu îmi place să fiu dezamăgită, mai ales de cei pe care îi ştii prieteni”. 

Profil:

Gina Zaharia

Născută pe 11.10.1963, la Brăeşti, judeţul Buzău

Ocupaţia: funcţionar civil Poliţia Rutieră Buzău, scriitor

Familie, căsătorită, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite