Ghişeul electronic pune buzoienii de drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Înainte de a plăti pe internet este obligatorie trecerea pe la ghişeul clasic. Foto: Denisa Baciu
Înainte de a plăti pe internet este obligatorie trecerea pe la ghişeul clasic. Foto: Denisa Baciu

Este nevoie de cel puţin o vizită la Direcţia de Taxe şi Impozite doar pentru a primi un plic cu numele de utilizator şi parola. Cine şi-a imaginat că pentru a plăti dările către stat nu trebuie decât câteva click-uri pe internet s-a înşelat. Măsurile excesive de siguranţă impun trecerea contribuabilului pe la Primărie.

La Primăria Buzău funcţionează un „nod electronic" care ajută la efectuarea plăţilor online. Astfel, se poate solicita un nume de utilizator şi o parolă cu care să intre prin intermediul internetului în sistemul informatic şi să îşi achite taxele, impozitele sau amenzile. Buzoienii îşi imaginau la acea vreme că, doar cu ajutorul „ghişeului electronic", nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozile de la ghişee şi vor scăpa de orice drum până la Primărie.


În realitate, contribuabilii nu scapă de vizitele la ghişeele clasice, de unde trebuie să-şi ridic plicul parola şi numele de utilizator, totul datorită măsurilor excesive de siguranţă impuse de Primărie şi de cei care au implementat programul „ghişeului electronic".


Majoritatea site-urilor care folosesc sisteme de plată online solicită completarea unui formular de înscriere, cu cerere de date care garantează siguranţa că este vorba de titular, iar apoi trimit pe e-mail userul şi parola. În schimb, „ghişeul electronic" cere prezenţa la Primărie pentru a primi personal, în mână, informaţiile de accesare ale contului.


„Pentru a avea acces la aceste servicii online mi s-a cerut să completez un formular de înregistrare în vederea eliberării datelor de autentificare. Apoi a trebuit să merg personal la Primărie, unde am primit un plic care conţinea user-ul şi parola deşi era mult mai simplu ca aceste date să-mi fie furnizate direct pe adresa de e-mail trecută în formular, aşa cum fac mai toate sistemele de plată online", spune Tudor Ivaşcu, un buzoian de 32 de ani.


Mai mult, dacă nu ştii ce sumă ai de achitat, este nevoie de încă un drum, încă un user şi încă o parolă. „Pentru a aflat cât am de plată, sunt îndrumat să accesez portalul de taxe. Numai că mi se solicită un alt nume de utilizator şi altă parolă, adică altă cerere şi alt drum, până la Direcţia Economică, pentru o obţine datele necesare", a adăugat Tudor Ivaşcu.


Autorităţile spun că toate aceste drumuri la primărie sunt doar măsuri de siguranţă. „Înainte de apariţia ghişeului electronic, oamenii trebuiau să facă patru drumuri în fiecare an la Primărie, acum pot face doar două şi asta pentru toată viaţa. Chemarea lor la Primărie este doar o măsură de siguranţă", a explicat viceprimarul Fănică Bârlă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite