Top "Forbes 500 miliardari": Gheorghe Manole este pe locul trei în topul celor mai bogaţi buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul trei pe Buzău în Topul "Forbes 500 miliardari" este ocupat de Gheorghe Manole, cu o avere estimată între 16 şi 18 milioane de euro. La nivel naţional, ocupă poziţia 294.

Cele mai importante afaceri ale lui Gheorghe Manole (58 de ani) sunt în domeniul energetic. Antreprenorul este deschis însă la nou, dovadă fiind şi interesul pentru energia eoliană, nefiind exclusă o eventuală investiţie în acest sector. A reuşit să-i atragă şi pe ceilalţi parteneri Vasile Domente şi Sebastian Ghiţă, cu care deţine de altfel şi un producător de vin. Despre acesta din urmă spune că este mai mult o pasiune, un hobby.


Sub numele Eximprod activează două firme cu capital privat: Eximprod Grup, înfiinţată în anul 1994 şi Eximprod Power Systems, creată în 2001. Ambele companii produc şi distribuie materiale şi echipamente destinate în principal industriei electricităţii. În ultimii ani, a fost extins domeniul de activitate şi în sfera serviciilor energetice (antreprenoriat general şi furnizarea de energie electrică). Pe lista clienţilor se numără Electrica Bucureşti şi Filialele de Distribuţie, dar şi ENEL Romania, E.ON Moldova, CEZ Romania. Anul trecut, Eximprod Grup a avut o cifră de afaceri de 14,11 milioane de euro, faţă de 13,7 milioane de euro, în anul anterior, în timp ce Eximprod Power Systems a avut afaceri de 6 milioane de euro.

Manole recunoaşte că afacerile din 2009 nu s-au ridicat la nivelul din 2008, speră însă ca măcar în acest an să se menţină la nivelul din 2009. Pe sistemul energetic scăderea a venit din cauza faptului că au dispărut investiţiile private, care aduceau 25-30% din afaceri.


Este greu să gestionezi descreştere, spune Manole, după ce ai avut numai creşteri şi profit. Manole nu-şi face însă probleme, este convins că va creşte mult în următorii ani consumul de energie electrică, datorită automobilului electric. Grupul de firme deţine mai multe unităţi de producţie la Buzău, Ceptura (judeţul Prahova), Slatina şi Ploieşti, dar şi un centru logistic în Bucureşti. Mai are şi ceva planuri de investiţii într-o nouă linie de producţie la Ceptua, pe care vrea s-o realizeze cu fonduri europene. Depinde cât de repede vin acestea, nu este deloc dispus să aştepte. Dacă banii nu vin la timp, începe singur.


În ce priveşte proiectele pe partea imobiliară, Manole spune că au fost oprite la timp. Au apucat însă să dea în folosinţă o clădire de birouri în 2007 în Cluj, alta în Buzău la sfârşitul lui 2007 şi biroul din Buzău. Recunoaşte că nu sunt dezvoltatori specializaţi, au fost mai mult oportunităţi. Oricum, dacă acestea reapar, sunt dispuşi să revină pe piaţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite