Georgeta Stănescu a plecat din magistratură chiar de ziua magistratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Stănescu
Georgeta Stănescu

Are o experienţă de 20 ani în învăţământ şi de  peste 3 decenii în avocatură şi acum a ales să înceapă o nouă etapă în cariera sa, ca mediator, considerând această schimbarea drept  o adevărată provocare.

După ce şi-a împlinit visul de a urma cursurile Facultăţii de Drept, în 1974, Georgeta Stănescu a intrat în Baroul avocaţilor din Galaţi. Din anul 1990, este cadru didactict la Universitatea „Dunărea de Jos”. A început ca lector şi, după înfiinţrea Facultăţii de Drept, devenind profesoară de Drept. Se mândreşte cu faptul că este prima juristă angajată la universitate şi tot prima juristă care se pensionează de la „Dunărea de Jos”.
„Mi-am dorit să urmez Dreptul şi apoi avocatura deoarece întotdeauna am luptat pentru dreptate.  Când nu-mi convine ceva iau atitudine. Sunt o persoană foarte incomodă, dar din păcate una dintre puţinele femei bătăioase din acest mediu. Din garda veche, în acest domeniu, puţine mai sunt persoanele  care mai iau atitudine. Sunt prima juristă angajată în cadrul universităţii gălăţene şi tot prima juristă pensionată recent, pe 3 marie 2010,  la „Dunărea de Jos”, a mai spus avocata Georgeta Stănescu.

A părăsit magistratura după trei luni


În anul 1996, Georgeta Stănescu a devenit magistrat. Afirmă că planurile mari de viitor şi dorinţa de a face ceva în meseria asta i s-au destrămat foarte repede, după numai tre luni de zile. Semnalul de alarmă pe care a vrut să-l tragă prin plecarea sa nu a fost auzit însă de nimeni sau poate nu s-a vrut a fi auzit.

"Pe nimeni nu interesa ce se întâmplă în acest domeniu. Eu am considerat normal să nu tac şi să pun în discuţie problemele existente. Pe nimeni nu a sensibilizat aspectul acesta. Am intrat în sistem cu planuri mari, dar când am văzut cum stau lucrurile, am plecat cât mai repede posibil. Nu am urmărit nici haina, nici să fac afaceri, ca alţii. Am constatat în ce condiţii se face magistratura, aşa că  mi-am dat demisia şi am plecat, chiar pe data de patru iulie, de ziua magistratului”, a mărturisit Gina Stănescu, aşa cum este cunoscută în breaslă.

„Învâţământul lasă de dorit”

După 20 de ani la catedră, doamna profesoară Stănescu  rămâne cu un gust amar în ceea ce priveşte calitatea educaţiei la ora actuală. Consideră că lucrurile s-ar îndrepta dacă ar fi mai multă exigenţă din partea profesorilor şi mai mult interes din partea  elevilor.

„Eu am fost o profesoară exigentă şi de aceea nu am fost prea iubită. Studenţii nu prea agrează să le ceri dovada bunei lor pregătiri. Am fost percepută ca un om al catedrei cu experienţă, cu vocaţie didactică,  dar în acelaşi timp criticată pentru că le-am pretins studenţilor săştie carte. După anul 2000, introducerea  atâtor forme de învăţământ superior a generalizat practic instruirea de nivel superior, iar facultăţile, iertat sa-mi fie, au fost luate cu asalt de agramaţi cu o crasă  lipsă de cultură generală. Nu numai în facultate se întâmplă asta, ci şi la gimnaziu şi liceu”, a mai afirmat profesor Georgeta Stănescu.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a adus întreaga activitate?

În meseria de avocat, am satisfacţia că am câştigat majoritatea proceselor pe care l-am avut. În învăţământ, am reuşit să comunic cu studenţii aşa cum mi-am dorit. Printre alte satisfacţii aş include şi carierele unor foşti studenţi, cum ar fi Diana Oprea, care este preşedintele Tribunalului Galaţi, procurorul  Gabriela Popescu şi mulţi alţii care au ajuns avocaţi de succes, etc.

 

Cum vă raportaţi la viaţa politică ?

Am activat în politică, ca membru PD-L. Am fost unul dintre oamenii de bază ai lui Traian Băsescu, inscrisă a doua pe listă, la Camera Deputaţilor. Am plecat însă din politică pentru că este foarte murdară şi, în acelaşi timp, pot spune şi că am fost înlăturată, prin comportamentul celor din jur. Am fost cerută de Traian Băsescu în echipa lui, dar am fost îndepărtată deoarece reprezentam o concurenţă puternică. Mi s-a spus din partea unor membri importanţi, cum ar fi Mircea Toader, că dacă vreau să fac ceva, să mă duc în opoziţie.



Ce-i place


Îmi place să mă ocup de tinerii avocaţi, care sunt la început de drum. Îmi place să coordonez practica studenţilor şi să le transmit experienţa mea acumulată în toţi aceşti ani de activitate. Mai nou, îmi place să scriu. Am în curs de finalizare anumite cursuri, subiecte de drept sau probleme de drept. Ultima carte - „Eşti în conflict, încearcă medierea” – am publicat-o în anul 2008.

Ce nu-mi place

Nu-mi place că ne mint guvernanţii. Nu-mi place că ne iau de proşti. Nu-mi place minciuna şi nici neseriozitatea. Nu-mi place sensul în care ne îndreptăm, chiar mă îngrijorează. Nu-mi place politica pentru că este, să spunem, murdară, folosind o expresie mai finuţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite