Georgeta Ivănuş: Este speranţa bucătăriei buzoiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Ivănuş prepară un sos picant
Georgeta Ivănuş prepară un sos picant

Şi-a descoperit din fragedă copilărie talentul de a prepara bucatele alese care fac deliciul gurmanzilor împătimiţi. A fost încurajată de familie şi de cei patru fraţi să se perfecţioneze în arta culinară şi încă de pe băncile liceului a devenit un bucătar desăvârşit.

La numai 30 de ani Ivănuş Georgeta se poate lăuda cu o experienţă demnă de invidiat în lumea bucătarilor cu ştate.

Cursul de perfecţionare la şcoala celebrului bucătar italian Antonio Passarelli i-a adus rapid celebritatea iar acum clienţii se înghesuie să guste din bucatele preparate cu mult suflet de Georgeta.

Bucătarul familiei de la 10 ani

Primul om care a iniţiat-o în tainele bucătăriei româneşti a fost bunica sa. Georgeta mărturiseşte că după câteva luni petrecute zi de zi cu bunica sa în bucătărie a ajuns să gătească pentru toată familia. “După ce bunica mea mi-a îndrumat primii paşi în arta culinară am început să improvizez din ce avem prin casă. Le făceam celor 3 surori şi fratelui meu, tot felul de prăjiturele, pizza şi alte preparate simple dar bune.Tot bunica m-a învăţat primele trucuri ale unui bucătar. Spre exemplu mi-a spus că ficăţeii trebuie opăriţi înainte de a fi preparaţi pentru că altfel se sfarâmă. Am fost lăudată întotdeauna de familie pentru talentul meu”, mai spune Georgeta.

Primele experimente culinare, în liceu

După ce colegii de liceu ai Georgetei au aflat depre pasiunea ei pentru bucătărie, experimentele culinare s-au ţinut lanţ. “Am devenit bucătarul lor şi experimentam pe ei tot felul de reţete. Stăteam cu gazdă undeva în Buzău cu mai multe colege de-ale mele. Ele mă corectau dacă lipsea vreun ingredient dar de cele mai multe ori erau satisfăcute de reţetele pe care le preparam. Colegii îmi cereau să le prepar paste cu mult sos, pui la ceaun cu mămăliguţă sau pizza pe care o făceam după o reţetă specială. Sinceră să fiu atunci nu mă gândeam că voi ajunge un bucătar profesionist”, povesteşte Georgeta.

Un concurs între bucătari i-a marcat destinul

Imediat după terminarea liceului Georgeta Ivănuş a avut ocazia să vadă la lucru mai mulţi bucătari profesionişti care participau la un concurs desfăşurat la Bacău.

Atunci i-a trecut pentru prima dată  prin minte că ar putea să-i depăşească dacă şi-ar mobiliza puţin forţele. “Atunci m-am ambiţionat dintr-o dată şi mi-am propus să devin bucătar profesionist. Începutul a fost mai dificil pentru că nimeni nu-ţi acordă încredere de prima dată. M-am angajat la bucătăria unui hotel din Buzău şi făceam iniţial munca de jos. Spălam vase şi îi ajutam pe bucătarii mai bătrâni. Dar nu m-am chinuit degeaba. În 3-4 luni le-am furat meseria cum s-ar spune. Bucătarii de acolo au observant că îmi place meseria. Am avut noroc pentru că erau oameni foarte cumsecade şi îmi răspundeau la toate întrebările pe care le puneam” mărturiseşte bucătarul Georgeta Ivănuş.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai important moment din cariera dumneavoastră?

Un moment decisiv în cariera mea a fost plecarea la specializare în cel mai mare restaurant din Timişoara. Acolo l-am avut ca maestru pe unul dintre cei mai buni bucătari din România, italianul Antonio Passarelli. Îl ştiam doar de la o emisiune de la tv, unde pregătea preparate în direct. Pentru mine acest om era un idol al bucătarilor. Acolo am învăţat să prepar fructele de mare, diverse sortimente de paste şi sosuri pentru muşchiul de vită".

Care sunt cele mai complicate feluri culinare pe care le preparaţi?

Cele mai complicate preparate sunt cele în care m-a iniţiat maestrul Antonio Passarelli. Bucătăria italiană este foarte strictă. La început mi se părea ceva greu de atins, greu de învăţat. Rissotto spre exemplu este un fel de mâncare foarte complicat pe care nu-l face orice bucătar. În bucătăria românească tot ce se greşeşte se mai poate repara dar în cea italiană o greşeală compromite toată reţeta şi tot gustul”

Ce-i place?

Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul liber cu băieţelul meu. Îmi place să citesc literatură gastronomică. Îmi plac foarte mult călătoriile la munte şi la mare.Îmi plac foarte mult mâncărurile picante. Îmi place să combin bucătăria românească cu cea italiană

Ce nu-i place?

Nu-mi place minciuna şi nu support oamenii invidioşi. Nu-mi place politica şi nici disputele pe acestă temă. Nu-mi plac mâncărurile grase şi prost gătite. Nu suport superficialitatea într-o anumită meserie”.

Profil

Născută la data de 24.10.1979 în comuna Tisău, judeţul Buzău

Divorţată un copil

Absolventă a Liceului cu profil Economic din Buzău şi a Şcolii de Bucătari Antonio Passarelli

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite