George Lixandru, un poet expert în calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini sunt literaţii dedicaţi cuvântului scurs din condei care, odată trecuţi de tinereţe, mai cred în puterea adaptării la publicistica nouă. George Lixandru este un scriitor al generaţiei care a început să creeze în anii '70. Acum, a avut ambiţia să descopere şi tainele lumii virtuale, prin intermediul căreia îşi promovează cu succes textele literare.

Este un nume consacrat printre iubitorii de cultură buzoieni şi nu numai. George Lixandru a scris după Revoluţie pentru multe publicaţii precum: „Oblio", „Zig-zag", „Expres Magazin", „Opinia", „Muntenia", „Informaţia Buzăului", „Buzăul" sau „Jurnalul de Buzău".

Debut în Albina

A debutat literar în anul 1972 în „Albina", a publicat apoi versuri în „Convorbiri literare", „Flacăra", „Opinia", „Şcoala Buzoiană", a frecventat cenaclurile literare „Vasile Voiculescu" Buzău, „Astra" Braşov şi „Tomis" Constanţa.

Mărturiseşte că scrisul i-a intrat în sânge datorită unui văr, care îi era profesor la şcoala primară.

„Prin clasa a patra, fiind foarte bun la limba şi literatura română, am fost la olimpiadă. Am muncit mult la pregătire cu profesorul Nicolae Gâlmeanu care, întâmplarea făcea, să-mi fie văr bun. M-a stimulat să scriu, să creez şi aşa m-a acaparat această pasiune. Acest hobby de atunci s-a transformat pentru mine într-o profesie", spune scriitorul George Lixandru.

Potrivirea cuvintelor în versuri a fost prima sa provocare. „Cu poezia am început şi scriam enorm, pe orice temă. Eram foarte prolific. Eu nu scriu poezii la întâmplare. Adică, vezi Doamne, scriu azi una, mâine alta, şi apoi le adun într-un volum. Eu obişnuiesc să dau o anumită tentă volumului şi pe urmă scriu pe tema aceea, numai pe tema aceea", spune autorul a zece volume de poezii, editat în mai puţin de un deceniu.

„Sonete de palavragiu"

Prima sa carte se numeşte „Sonete de palavragiu", cu care a câştigat festivalul naţional Toamna sonetului românesc. „Am scos-o în 2001, foarte târziu, recunosc. Din 2001 încă nouă cărţi am scris iar dintre ele cele mai reuşite, zic eu, sunt „Anotimp în căpăstru" şi "Nebunul şi pasărea albă a libertăţii", sponsorizată de Băsescu şi Becali", mărturiseşte George Lixandru.

Mereu a fost tentat să scrie şi proză şi este mândru că finalizează deja primul roman.

„Jurnalul unui sinucigaş se numeşte, din care am postat două fragmente pe blogul meu. Este de fapt ideea de sinucigaş a întregului popor, nu neapărat a mea, să nu se înţeleagă greşit, şi am rămas foarte surprins când pe net a apărut un mesaj de la un scriitoraş în care spunea că în două zile de căutat texte literare pe net a găsit şi el unul care să îl ţină în priză", spune scriitorul.

În paralel, poetul născut la Cislău este şi redactorul şi tehnoredactorul unor publicaţii tipărite. Una dintre ele este „Ilustraţie Culturală", o revistă trimestrială, apreciată la cele mai înalte niveluri.

„Am obţinut o diplomă de excelenţă în cultură, la Mărăşeşti, de la preşedintele României pentru încercarea de a aduce lumii la cunoştinţă încercările noastre de ieşire din comunism. Din Buzău publică doar Milică Ene, pe partea de grafică, şi Leo Ţuclea. Mai apare Aurel Ganea iar unul dintre redactori este Gheorghe Istrate, buzoian care trăieşte în Bucureşti", spune George Lixandru.

Acesta mai scrie şi la Vatra Cislăului, un ziar lunar, tipărit în o mie de exemplare.

„Informaţiile le primesc de la oamenii din sat. Încerc să culeg ce e mai important pentru comunitate. Vreau să recuperez istoria şi slavă domnului despre Cislău am ce scrie. Chiar am rămas surprins de succesul pe care îl are acest ziar pentru că pe site-ul numărului trei am avut 432 de cititori, probabil mulţi localnici, dar şi din Eleveţia, Statele Unite".

O altă pasiune, descoperită recent, este creaţia în mediul virtual: „În prezent îngrijesc trei site-uri la care lucrez la calculatorul de acasă. Este pagina revistei Ilustraţie culturală, este site-ul publicaţiei Vatra Cislăului şi blogul meu personal, George Lixandru Wordpress".

CE ÎI PLACE:

Îmi place să mă uit la filme. Cred că am văzut toate filmele din 1912, până în 1950. Îmi plac toate filmele bune. Îmi place să mai ies cu prietenii la pescuit. Mi-ar plăcea să îmi iasă proiectele aflate în lucru, respectiv cartea, revistele să le duc la capăt. Aş mai vrea un ziar pentru Valea Buzăului, unde nu prea pătruns presa buzoiană. O publicaţie gratuită pentru Valea Buzăului".

CE NU-I PLACE:

Ceea ce nu iubesc este ipocrizia omului. Toată viaţa am avut parte de mulţi oameni care în faţă mi-au spus că îmi sunt prieteni, iar în spate mă vorbeau. De aceea nici nu am foarte mulţi prieteni. Eu prefer să spun în faţă ceea ce gândesc şi am pierdut foarte mulţi aşa zişi prieteni. Dacă erau prieteni cu adevărat, nu-i pierdeam.

Întrebări şi răspunsuri:

Când aţi învăţat să administraţi site-uri de internet?
„Vreau să vă spun că singur am învăţat, de curând. Până acum doi ani nu am pus mâna pe un calculator. Am crezut că nu o să învăţ niciodată. Până atunci, alţii îmi tehnoredactau revistele. Acum doi ani şi jumătate, un amic mi-a spus, uite, îţi dau eu 40 de milioane şi du-te să îţi iei un calculator. Ce să fac cu el, i-am spus. Înveţi. Şi am învăţat".

Ce proiecte majore aveţi în lucru?

"Am romanul Jurnalul unui sinucigaş la stadiu de manuscris. Vreau să îl mai cizelez şi în toamnă să îl tipăresc. Are 450 de pagini şi ştiu că o să fie greu să îl scot. Are o tentă autobiografică şi o tentă fictivă. Cea autobiografică înfăţişează viaţa noastră, a mea, în România, sub dictatură, şi viaţa unui tip de origine română, din afară. Cam în jurul acestui subiect se învârte cartea".

PROFIL

Născut: 16 iulie 1959, Scărişoara - Cislău
Ocupaţia: scriitor, administrator site-uri
Familie: căsătorit, fără copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite