Gabriel Cernat, ziarist şi patron de săptămânal de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună metodă de a fi un jurnalist independent, este să îţi deschizi propriul ziar. Asta a fost convingerea unui fotoreporter sportiv din Buzău, care a înfiinţat un săptămânal de sport, aflat deja la al şaselea an de existenţă.

Absolvent al clasei de filologie de la Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Gabriel Cernat a intrat în presa locală din Buzău pe la sfârşitul anilor ’90. „Lucram la un studio foto din Buzău şi am văzut un anunţ de angajare. La Şansa aveau nevoie de fotoreproter, m-am interesat, iar în 1998 m-am angajat, după susţinerea unui concurs. Am primit propunerea să fac o rubrică de fotoreportaj sportiv”, spune Gabi.

Activitatea lui Gabriel Cernat în domeniul jurnalismului sportiv a continuat la săptămânalul Vocea Buzăului şi apoi la cotidianul Expresul, unde a scris în paginile dedicate sportului. „Între Vocea Buzăului şi Expresul a fost o pauză de câţiva ani, în care mă rupsesem puţin de lumea asta şi nu îmi plăcea deloc. A fost perioada în care am hotărât să iau pe cont propriu o afacere în acest domeniu, pentru a nu mai depinde de alţii”, mărturiseşte jurnalistul.

Pe data de 27 aprilie 2004, Gabi Cernat a scos primul număr al săptămânalului de sport, Arena Buzoiană. A fost ajutat atunci de colegi de breaslă şi de soţia sa, tehnoredactor până atunci, la o publicaţie locală. „Ca să deschid ziarul, am folosit banii strânşi la nuntă, pe care îi aveam la CEC. Pentru primul număr m-a mai ajutat cu susţinerea tiparului Emanoil Aelenei, şeful unei reviste economice. Reacţiile buzoienilor au fost interesante. Mulţi se întrebau cine este în spatele ziarului şi unii aflaseră că e o femeie. Aveau dreptate, pentru că firma fusese deschisă pe numele sorei mele, care era studentă şi beneficia de nişte facilităţi”, îşi aminteşte Gabriel Cernat.

Adrian Soare, Gheorghe Manole, Vali Mocanu, Adi Sfinteş, Traian Chircu sau Mihai Baltag, sunt câteva dintre numele de jurnalişti care au scris de-a lungul anilor în paginile Arenei, unii doar din prietenie cu patronul. Gabi mărturiseşte că a traversat perioade extrem de grele, cu piedici din toate părţile. „Au fost încercări de a destrăma ziarul din partea unor trusturi locale, care au încercat să facă suplimente sportive. Alţii au vrut să cumpere brand-ul, ca apoi să îl transforme într-o arenă politică. Nu am acceptat, chiar dacă ofertele lor erau greu de refuzat”, declară Gabriel Cernat.

Pentru prima oară de la deschiderea săptămânalului, Gabi Cernat se simte neputincios în faţa cititorilor, obişnuiţi cu subiecte de calitate. „Criza economică mă afectează foarte mult, fiindcă nu îmi mai permit multe colaborări ca înainte, când eram prezenţi la multe evenimente. Ziarul se autofinanţează din publicitate, iar multe firme au decis, forţate de criză, să taie mai întâi bugetele pentru publicitate”, spune cu regret Gabi Cernat.

Înrebări şi răspunsuri:

De ce are succes Arena Buzoiană? „Este o publicaţie în care îşi fac loc atât cronici de la partide din ligi inferioare, cât şi informaţii despre cluburi şi oameni care practică sporturi mai puţin promovate de media centrală. La ţară se vinde foarte bine, fiindcă în săptămânalul meu se poate citi şi despre Gloria Buzău, dar şi despre Voinţa Lanuri”.

Publicaţia a adus vreodată profit? „A adus doar cât să iasă şi data viitoare. Satisfacţiile sunt însă mari. Mă încântă atunci când, marţea, te sună de prin tot judeţul să îţi corecteze vreun clasament sau să mulţumească pentru că ai scris de el. Am simţit şi eu asta, în 1986, când am ieşit campion naţional la rachetomodele şi s-a scris de mine în ziar”.

Ce îi place: „Clar, îmi place sportul atât să îl urmăresc, dar şi să îl practic. Când am timp, joc fotbal, tenis de câmp şi multe altele. Mai sunt înnebunit după pescuit. Ca reprezentant al singurei publicaţii sportive din judeţ, am organizat vreo trei ani la rând cupa presei la pescuit, la care mi-am invitat colegii. Îmi mai place să călătoresc, împreună cu soţia şi fiul meu”.

Ce nu îi place: „Nu îmi place că sunt momente când sportul trebuie îngrădit cumva, în mod voit, ca să nu deranjezi. Sunt ştiri pe care trebuie să le conturezi în aşa fel încât să pară pozitive, pentru moralul sportivilor sau al sponsorilor. Îmbucurător este totuşi că nu am pe cineva în spate care să îmi impună ce şi despre cine să scriu”. 

Profil:
Gabriel Cernat
Născut pe data de 24 februarie 1975, la Gura Teghii, judeţul Buzău
Ocupaţia: fotoreporter, patron de publicaţie sportivă
Familie: un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite