Gabriel Bărdăhan, psihologul voluntar la Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a urmat cursuri sanitare pentru că şi-a dorit mereu să ajute oamenii, fără a aştepta nimic în schimb.

Gabriel este una dintre puţinele persoane care ajută oamenii fără să aibă vreo satisfacţie materială. Tot ceea ce îl încurajează sunt mulţumirile venite din partea celor pe care i-a ajutat.

Din dorinţa de a fi mereu alături de cei care au nevoie de ajutor, Gabriel Bărdăhan s-a gândit că cel mai bun mod de a face acest lucru este să lucreze în sistemul sanitar. Aşa s-a înscris la Şcoala Sanitară din Buzău, unde a învăţat cum să le acorde îngrijiri medicale celor bolnavi. „A fost foarte frumos la şcoală, eram şi singurul băiat în clasă, restul de 30 erau fete. Dar pentru că am vrut să ajut oamenii, nu a contat pentru că mie îmi place ceea ce fac”, ne-a spus Gabriel.

Activitatea de voluntar

După ce a absolvit Şcoala Sanitară a vrut să pună în practică ceea ce învăţat şi a mers la Serviciul de Ambulanţă în calitate de voluntar. Îi plăcea că zilnic are ocazia să dea o mână de ajutor şi la scurt timp a mers la Crucea Roşie. De mai bine de patru ani face parte din echipa de voluntari ai Buzăului.

„M-am dus la un interviu să mă angajez la o firmă şi acolo erau mai mulţi voluntari la Crucea Roşie şi m-au întrebat dacă aş vrea să vin şi eu. La început nu ştiam cu ce se ocupă, dar am văzut despre ce este vorba şi apoi am mers mereu când m-au chemat”, îşi aminteşte Gabriel Bărdăhan.
De-a lungul timpului s-a implicat foarte mult în toate activităţile desfăşurate de Crucea Roşie, a participat la acţiuni şi intervenţii, fără să primească vreo răsplată materială.

Acum în fiecare sezon este cel care acordă primul ajutor celor de la patinoar, de la Drăgaică sau pe străzile oraşului. „Prima dată când am lucrat pentru Crucea Roşie a fost în Drăgaică şi a fost frumos, lăsând la o parte micile incidente de care am avut parte, a fost ok”, ne-a mărturisit tânărul. Pe lângă primul ajutor oferit, Crucea Roşie mai are şi un departament de intervenţii la dezastre, iar pentru acest lucru Gabriel este disponibil 24 de ore din 24 pentru a putea să intervină.

A devenit psiholog

După Şcoala Sanitară, voluntarul de la Crucea Roşie a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie. A ales această specializare tot din dorinţa de a fi alături de oameni şi de– ai cunoaşte cât mai bine şi astfel să le înţeleagă nevoile. Acum el încearcă să încurajeze cât mai mulţi tineri să devină voluntari ai Crucii Roşii şi pentru acest lucru, merge la liceele din oraş, unde le vorbeşte elevilor despre munca de voluntar şi chiar le predă câteva lecţii de prim ajutor.

Întrebări şi răspunsuri

A fost vreun caz care te-a impresionat mai mult?

A fost un caz la Ulmeni la o famiie bătută de soartă, mama avea cancer în fază terminală, copiii aveau dizabilităţi, era o situaţie grea. Noi am mers acolo şi le-am dus frigider, sobă, alimente şi haine. A fost cazul care m-a impresionat cel mai mult.

Ce te motivează în  munca de voluntar?

Când ajung acasă după  o zi în care ştiu că am ajutat pe cineva care avea nevoie de mine, am o mare satisfacţie sufletească. De exemplu am fost mulţumit după ce în această iarnă, am mers la înzăpezirile de la Cotorca cu maşina de la Crucea Roşie şi am adus la ambulanţă o persoană care avea nevoie de îngrijiri.

Ce îi place

Îmi place foarte mult cea ce fac pentru că ştiu că îmi ajut semenii. Pe lângă această activitate, îmi plac călătoriile, filmele, muzica de toate genurile şi să aflu cât mai multe despre ceea ce mă interesează. Îmi place ca oamenii cu care colaborez să fie corecţi şi punctuali.

Ce nu îi place

Am observat şi la Crucea Roşie şi la Ambulanţă că atunci când se întâmplă ceva, toată  lumea se adună buluc pe lângă noi, deci nu îmi place când mă sufocă ceva. Şi nu îmi mai place când lumea ne judecă. Nu îmi place oamenii neserioşi. 

Profil

Născut: 20 aprilie 1983, Buzău

Studii: Facultatea de Psihologie

Familie: necăsătorit, un frate, o soră
 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite