FOTOGALERIE Funia de trei metri de ceapă şi tocana uriaşă, „vedetele” serbării de la Săpoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de persoane s-au înfruptat ieri dintr-o tocană uriaşă, preparată de gospodinele din comuna Săpoca, participante la un concurs de gătit. Femeile s-au grupat pe cinci echipe şi au avut la dispoziţie 100 de kilograme de ceapă de Buzău, încă o sută de kilograme de legume şi 20 de kilograme de carne de porc.

Serbarea folclorică de la Săpoca, dedicată recoltei de legume și zarzavat, a început cu o paradă a producătorilor. Aceștia au adus din toate cătunele comunei, cu fast și chiote, materia primă pentru cele 30 de gospodine înscrise în concursul de gătit tocană din ceapă de Buzău.

image

Vezi FOTOGALERIE aici!

După ce au tăiat ceapa mărunt, au amestecat-o cu celelalte legume care erau deja pe foc, au adăugat apă iar fiecare echipă a mai folosit propriile ingrediente secrete care să atragă punctele juriului. „Tocăniţa de la noi este cea mai bună din ţară pentru că ceapa de apă este dulce. Obişnuim să mai punem vin alb şi busuioc”, a spus una dintre bucătărese.

Cinci ceaune cu tocăniţă au fost preparate la parada gospodarilor, sub privirile a sute de turiști pofticioși. „Mâncarea la cazan, fiartă la foc de lemn, e cea mai bună. Niciodată nu o să îmi iasă aşa la aragaz”, ne-a spus o turistă venită din municipiul Buzău.

În paralel, două dintre localnice s-au întrecut la împletit funii de ceapă. A câştigat o femeie de 70 de ani care a împletit în 10 minute o funie de trei metri. „Asta facem an de an, după culesul cepei. Legăm ceapa în funii şi le vindem la poartă. Anul ăsta e 12 lei funia de 7 kilograme”, ne-a declarat Ana Toader, câştigătoarea concursului. 

Serbarea folclorică de la Săpoca a fost organizată de primăria din localitate şi ANTREC Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite