Funcţionarii din Consiliul Judeţean, puşi să returneze sporul pentru calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60 de funcţionari au luat sporul
60 de funcţionari au luat sporul

Un audit al Curţii de Conturi arată că, în 2008,  funcţionarii din birourile Consiliului Judeţean Buzău au primit ilegal sporul pentru condiţii periculoase şi trebuie să îl restituie. Instanţa judecătorească va stabili luna aceasta dacă sporurile au fost sau nu legale.

Peste 60 de funcţionari din Consiliul Judeţean Buzău care stau în faţa calculatorului mai mult din jumătate din programul zilnic de lucru şi-au împărţit în 2008 suma de 161.000 de lei, sub formă de sporuri lunare pentru condiţii periculoase de muncă. Un an mai târziu, în urma auditului, Curtea de Conturi a catalogat aceste sporuri ca fiind „drepturi salariale necuvenite”. În raport se arată că sporul acordat în procent de 7 – 15 la sută la salariul de bază s-a realizat fără documentele legale care să ateste existenţa condiţiilor existente de muncă.

„Din câte ştiu, sporurile au fost acordate conform legii şi deocamdată nu se pune problema returnării sporurilor, pentru că încă se judecă în Contencios”, a declarat Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

După primirea concluziei Curţii de Conturi, juriştii Consiliului Judeţean au contestat decizia de recuperare a prejudiciului de 161.000 de lei la Camera de Conturi Bucureşti, însă în zadar. Ulterior au atacat decizia la Tribunalul Buzău iar primul termen de judecată este pe 18 aprilie.

„În 2006 am avut un control al Direcţiei de Sănătate Publică în urma căruia s-a eliberat un buletin care atestă gradul de risc al celor care muncesc mai mult de jumătate din programul de lucru în faţa monitorului. Anual a fost înnoit buletinul DSP”, a declarat Mirela Oprea, jurist în Consiliul Judeţean.

Dacă instanţa va confirma decizia Curţii de Conturi, cei 60 de funcţionari vor returna sporurile eşalonat, în termen de trei ani.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite