Buzău: Ionel Stoian: Frezorul care îmblânzeşte metalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a format la vechea şcoală comunistă bazată cel puţin teoretic pe valorile clasei muncitoare, dar s-a dovedit a fi acel om simplu ce duce meseria la rang de artă.

Ionel Stoian este unul dintre meseriaşii formaţi în vechiul sistem, unul dintre acei oameni bine cotaţi, uneori mai apreciat decât aceia cu studii superioare. În meseria lui, în aria lui de activitate, Stoian este considerat omul care face minuni. Îmblânzeşte metalul.

Acum, interlocurorul spune că face parte dintr-o breaslă aflată pe cale de dispariţie: „Sunt născut în satul Udaţi, comuna Smeeni din judeţul Buzău”, povesteşte frezorul. Cum a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai moderne intreprinderi din anii 80 ? Foarte simplu: „După ce am terminat 10 clase la Smeeni m-am înscris la un curs de calificare de frezor-rabotor la Intreprinderea de Contactoare din Buzău. După ce am absolvit am învăţat meseria la locul de muncă, tot la Contactoare. Acolo făceam şi teorie şi făceam şi practică. Am avut tot felul de profesori dar practica tot cu meseriaşii bătrâni o făceam”, povesteşte cu nostalgie, Ionel Stoian.

Meserie cu risc

Activitatea de frezor implică anumite riscuri de care muncitorii sunt avertizaţi încă de pe băncile şcolii. Procesul de prelucrare a metalului la rece necesită multă concentrare şi atenţie: „Trebuie să fim atenţi mereu în această activitate. Aici nu avem voie să greşim. În caz contrar îţi poate intra o aşchie metalică în ochi sau mai rău poţi rămâne fără degete. Am văzut multe accidente de acest fel la viaţa mea în care au fost implicaţi colegi de-ai mei. Din fericire eu nu m-am accidentat niciodată”, mai spune Ionel Stoian.

Pauză de 14 ani din cauza recesiunii

Industria şubrezită de după revoluţie nu i-a mai dat prea multe motive de satisfacţie frezorului Stoian. Omul povesteşte că ceea ce nu-şi imaginase niciodată că se va întâmpla, faptul că va fi nevoit să renunţe pentru un timp la activitate s-a întâmplat în 1992:„M-am apucat de agricultură din 1992 deoarece  fabrica nu mai mergea prea bine. Timp de 14 ani n-am realizat mai nimic din această activitate nouă şi atunci m-am hotărât să fac din nou ceea ce ştiu mai bine. S-a ivit şi o şansă ce-i drept şi aşa am revenit la mesria de frezor. Sincer îmi pare rău de aştia 14 ani pe care i-am pierdut fără sens”.

Policalificat în numai 5 ani

Pentru a nu mai ajunge în situaţia de a sta departe de munca din fabrică, Stoian spune că a fost nevoit să fie un muncitor modern.

Frezorul se laudă că a devenit  policalificat şi în alte domenii: „ Trebuie să fim foarte flexibili în vremurile astea noi. Acum pot să fac cam tot ce mi se cere”, mai spune Stoian.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreo nostalgie faţă de vremurile pe când eraţi mai tânăr?

Nu ştiu dacă se poate numi nostalgie dar ştiu sigur că nu suportam schimbul trei. Pe de altă parte mi-aduc aminte cum făceam naveta înghesuiţi în autobuzele care nu prea circulau prea des. Nostalgia e legată mai mult de meseria de frezor care mi-a fost dragă. Îmi pare rău că acum nu prea se mai şcolarizează nimeni în acest domeniu care nu mai este de viitor”.

Cum a fost prima zi de muncă?

Am vut emoţii în prima zi de muncă. Eram doar un copil care îşi dorea să înveţe cât mai mult. Vroiam cu orice preţ să muncesc la oraş şi de-asta am fost ambiţios. Şi după 14 ani prima zi de muncă mi s-a părut emoţionantă. Erau foarte multe lucruri pe care nu le ştiam şi pe care a trebuit să le învăţ
   
Ce-i place?

Îi plac maşinile şi călătoriile. De asemenea îi plac întâlnirile cu prietenii la un grătar sau la o chermeză:“Mi-am cumpărat un Cielo pentru că demult îmi doream o maşină cu care să mă plimb. Un grătar sau o distracţie nu strică niciodată. Îmi place să mă întâlnesc şi să discut cu prietenii vechi cu care am lucrat înainte la uzină. De asemenea sunt pasionat şi de agricultură

Ce nu-i place?

Nu-i place politica pentru că este un subiect prea complicat. Nu-mi plac anturajele proaste din care pot ieşi scandaluri:“Nu-mi place să mă cert cu colegii şi nu-mi plac disputele fără rost. Nu suport piesele prost lucrate şi nici să lucrez noaptea”.

Profil

Absolvent a 10 clase la Liceul din Smeeni, curs de calificare în meseria de frezor-rabotor
Căsătorit, am o fată de 22 de ani studentă la litere la Galaţi anul 3

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite